Home

Achtergrond 215 x bekeken

"Tijd bijna op'' voor klimaatonderhandelingen

De één na laatste onderhandelingsronde over het klimaat is maandag begonnen in Bangkok.

Op de twee weken durende bijeenkomst moeten afgevaardigden van meer dan 190 landen de conferentie van Kopenhagen voorbereiden. Daar moeten in december knopen worden doorgehakt. "De tijd is bijna op'', drukte VN-klimaatbaas Yvo de Boer de afgevaardigden op het hart.

Volgens de Nederlander, die het hoofd is van het VN-milieubureau UNFCCC, is het mogelijk om in Bangkok de bestaande impasse te doorbreken. Maar dan moet wel "het anker worden opgehaald en met volle zeilen worden weggevaren, voordat we het getij missen en gestrand achterblijven op het strand, blootgesteld aan de komende stormen'', aldus De Boer.

De afgevaardigden hebben in voorgaande bijeenkomsten 180 pagina's tekst opgesteld, waar nog lang niet iedereen het mee eens is. De vrees is dat in Kopenhagen eind dit jaar geen overeenstemming kan worden bereikt over de opvolger van het Kyoto protocol. Knelpunten zijn onder meer de hoeveelheid broeikasgassen die rijke landen uit mogen stoten en hoeveel hulpgelden arme landen moeten krijgen voor de strijd tegen klimaatverandering.

Van 2 tot en met 6 november treffen de afgevaardigden elkaar nog een laatste keer in de Spaanse stad Barcelona. Vanaf 7 december praten ze in Kopenhagen verder. De tweede week in de Deense hoofdstad schuiven ook de milieuministers en enkele wereldleiders aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.