Home

Achtergrond

Terugval gasprijs naar niveau 2002

De gasprijs is naar een nieuw dieptepunt gezakt na een inzinking eerder deze week.

Dat leidde tot meer contracthandel door telers, die zo forse kostenvoordelen verkrijgen voor het nieuwe teeltjaar. De TTF-notering voor levering 2010 zakte deze week 2 cent naar circa 16 cent. ”Dat is het prijsniveau ten tijde van het openstellen van de gasmarkt in 2002”, zegt Peter van Marion, adviseur bij Westland Energie Services.

Opwinding

De binnendienst werd vanmiddag platgebeld door telers, stelt hij. Ook gasleverancier Nife signaleert dat meer telers posities innemen. ”Er is wat opwinding op de markt ja”, zegt Nife-directeur Jan Lokker. Door nu in fases in te stappen tegen deze prijs, staan de bedrijven sterker later in het jaar als grote volumes verhandeld worden en de teeltbedrijven financieel worden gescreend.

Volgens Van Marion heeft circa één op de vijf telers nog geen leverancier gekozen. Van de telers met een leverancier heeft circa een kwart het halve volume voor 2010 vastgelegd. ”Dat is behoorlijk.”

Telers zien met het huidige prijsniveau een aanzienlijk kostenvoordeel. Van Marion: ”Ze gaan met zo’n positie met een geruster hart naar de bank.”

Volle gasopslagen

De forse daling van de gasprijs volgt op berichten over volle gasopslagen. Dat betekent dat niet meer gespeculeerd kan worden door nog meer voorraden aan te houden, meldt LTO Glaskracht.

Niet voor alle telers is de gasprijsdaling goed nieuws. De telers die eind 2008 zekerheid verkregen door tot en met 2011 contracten af te sluiten, gokten verkeerd. ”Zij zitten nu in de maag met gasprijzen van 25 cent”, stelt Van Marion.

Beide leveranciers sluiten verdere prijsdaling niet uit. ”Vorig jaar waren de prijzen in december op het laagst”, zegt Lokker.

Of registreer je om te kunnen reageren.