Home

Achtergrond 211 x bekeken 2 reacties

Ter Horst wil blaastest voetgangers

Om overlast te voorkomen in uitgaansgebieden waar problemen zijn met openbare orde of geweld, wil minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) er een blaastest invoeren voor voetgangers.

Met haar collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) treft ze voorbereidingen om de gemeentewet hiervoor aan te passen. De bewindsvrouw kondigde de maatregel dinsdag aan in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Ter Horst wil zo overlast door agressie en geweld voorkomen, aangezien veel problemen volgens haar worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Alcohol werkt bij ieder mens anders. Hoewel openbare dronkenschap is verboden, kun je niet altijd zien of iemand dronken is, betoogde ze.

Ter Horst wees erop dat de blaastest niet zomaar zonder wettelijke grondslag kan worden afgenomen. Dat kan nu al wel bij bijvoorbeeld (brom)fietsers, automobilisten en piloten. Gemeenten krijgen wat haar betreft de mogelijkheid risicogebieden aan te wijzen waar op bepaalde tijdstippen veel overlast of geweld plaatsvindt. Uitgaanspubliek dat te voet in zo'n aangewezen gebied is, kan daar dan aan de blaastest worden onderworpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freddie

  Dan hebben we daar ineens Guusje ter Horst, de omhooggevallen troela die via Amsterdam en het burgemeesterschap van Nijmegen al fluks belandde op het pluche van de tweede kamer. Ze mag zich bestuurder noemen als minister van Binnenlandse zaken maar heeft zij wel recht op die positie?

  Hik
  Als burgemeester van Nijmegen heeft zij het gedwongen ontslag goedgekeurd van een politieman die te diep in het glaasje had gekeken en achter het stuur was gekropen, vervelend voor hem was dat hij door collega's gesnapt werd.
  Nu volgt dat ontslag zeer vaak in dit soort vergrijpen omdat politie agenten een voorbeeldfunctie hebben en de overheid wil voorkomen dat het publiek denkt dat de dienders boven de wet staan.

  Mevrouw Ter Horst is echter zelf wel gecharmeerd van een voorkeusbehandeling want zij is in het verleden als burgemeester van Nijmegen door diezelfde agenten gesnapt met een slok op achter het stuur.
  De zaak werd afgedaan als een prive kwestie omdat men bang was dat het schadelijk zou zijn voor haar carriere als dit bekend werd. Uiteraard kreeg zij wel 220 euro boete. De agent die door haar ontslagen werd kreeg ook 220 euro boete, hetgeen met zijn salaris 18% van zijn maandinkomen was. Mevrouw ter Horst hoefde maar 5% van haar inkomen af te staan.

 • no-profile-image

  Boris

  Ze hebben gewonnen, de groene en rode communisten. De hele samenleving zuchtb onder de vloed van regels en wetten die deze lieden produceren.... Het kan verkeren...

Of registreer je om te kunnen reageren.