Home

Achtergrond

Te weinig handen gewassen op neonatologie

De helft van de verpleegkundigen en artsen op de neonatologie van het UMC Utrecht wast onvoldoende de handen.

Dit terwijl de medewerkers die met kwetsbare pasgeboren baby's werken, negen maanden lang via posters, een voorlichtingsfilm en college's op de hygiëneregels zijn gewezen. Voor de campagne hield nog niet eens een kwart zich aan de voorgeschreven regels.

Dat stelt onderzoekster Agnes van den Hoogen die dinsdag op dit onderwerp promoveert. Een op de vijf kinderen loopt in het ziekenhuis een infectie op. Dat ligt steeds vaker aan het ziekenhuis zelf. Te vroeg geboren baby's zijn extra kwetsbaar omdat hun immuunsysteem vaak nog niet volledig werkt.

Uit een onderzoek van vorig jaar bleek al dat twee van de vijf verpleegkundigen de handen niet wast als dat moet. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) eiste in mei dat ziekenhuizen hun hygiëne op orde hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.