Home

Achtergrond 377 x bekeken 1 reactie

Taxateurs staan klaar voor engerlingenschade

Twee taxatiebureaus bereiden zich er op voor nog deze week het veld in te gaan voor het bepalen van de vraatschade in grasland door engerlingen. Ze moeten snel handelen.

Overheul Agro BV in Dronten stuurt morgen 25 taxateurs op pad, zegt Gijs Overheul. Taxatiebureau 2000 in Opheusden denkt voor het einde van deze week een nog onbekend aantal mensen het veld in te sturen. "De tijd is wel heel erg kort", zegt Jeanette Bouw van Taxatiebureau 2000, wijzend op 15 oktober als sluitingsdatum voor het scheuren van grasland. "Het was plezieriger geweest als LNV wat sneller zou zijn met het bekend maken van de regeling." Die is er nog steeds niet.

Deze twee taxatiebureaus zijn aangewezen om de engerlingenschade te bepalen en daarover een rapport op te stellen. Boeren die ontheffing vragen voor het scheurverbod van grasland zijn verplicht zo’n rapport te laten maken. Het taxatiebureau moet eerst vaststellen dat de schade zo groot is dat de verwachte grasopbrengst in 2010 minimaal 25 procent lager is op het perceel of perceelsgedeelte. Daarnaast moet het te scheuren grasland tenminste 5 procent uitmaken van alle grond die bij het bedrijf in gebruik is.

Boeren moeten het rapport zelf betalen. Bij Taxatatiebureau 2000 kost dat €240 excl. btw. Overheul wil geen bedrag noemen omdat die per geval verschilt. Het is voor beide bureaus te vroeg om iets te zeggen over aantallen taxaties.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    pschagen

    Het is weer te gek vooor wooorden waar LNV de boeren met groot overlast door engerlingen vooor stelt. Er moeten weer dure expertS ingeschakeld worden.
    ALSOF DE SCHADE NIET GROOT GENOEG IS ..SCHANDE SCHANDE

Of registreer je om te kunnen reageren.