Home

Achtergrond

TLR onderzoekt aardappelen voor Rusland

Het Technisch Laboratorium Rotterdam (TLR) gaat de onderzoeken doen die Rusland vanaf 1 oktober eist voor de import van onder andere aardappelen en uien.

TLR heeft al een paar jaar ervaring met Russische invoerdocumenten, zegt directeur Harm Janssens. "De invoereisen gelden al langer voor tomaten, appels en peren. Nu stelt Rusland vanaf 1 oktober ook eisen aan de invoer van mandarijnen, radijs, uien en aardappelen. Iedere partij moet worden gecontroleerd op de aanwezigheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen en nitraat. Dat moet staan in een foodsafety-document. Wij leveren deze documenten in het Russisch, zodat de invoer zo soepel mogelijk kan verlopen."

Janssens stelt dat TLR voldoende capaciteit heeft om in het voorjaar de grote piek van de aardappelexport naar Rusland aan te kunnen. "Het helpt wel als partijen aardappelen die naar Rusland gaan op tijd bij ons worden aangemeld."

Rusland is een belangrijke afnemer van aardappelen, zegt directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie. "Toen de importeisen voor de andere producten werden aangekondigd, hebben wij ons voorbereid dat dergelijke eisen ook zouden gaan gelden voor aardappelen. Wij hebben de laatste jaren geen problemen gehad met de export naar Rusland. Door TLR aan te wijzen als laboratorium dat de foodsafety-documenten verzorgt, kan dat zo blijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.