Home

Achtergrond 208 x bekeken

Suikerexport moet kunnen

De Europese industrie vraagt terecht soepelheid van Brussel in de regels voor de suikerexport.

Want de akkerbouwers in de EU gaan dit jaar veel bieten oogsten met veel suiker erin. Terwijl de rest van de wereld een groot tekort aan suiker heeft.

De suikerfabrieken mogen van de Europese Commissie jaarlijks maximaal 650.000 ton surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, verkopen aan afnemers buiten de EU. Volgens de WTO-regels mag de EU echter 1,37 miljoen ton suiker exporteren.
De industrie mag surplussuiker doorschuiven naar het volgende quotumjaar. Maar dat kost geld voor de opslag van de suiker. Verkoop aan de ethanolproducenten is ook mogelijk, maar dat brengt veel minder geld op dan verkoop aan de afnemers buiten de EU. Want de suikerprijzen zijn hoog op de wereldmarkt omdat er een groot tekort is.

Verkoop van extra surplussuiker op de wereldmarkt betekent voor de akkerbouwers een klein extraatje boven op de bietenprijs. Het is daarom te hopen voor de akkerbouwers dat de Commissie zich soepel opstelt. Dezelfde Commissie die volgend jaar de bodem onder de graanprijzen wegslaat doordat het interventiesysteem voor graan vrijwel wordt afgebouwd. Een kleine tegenprestatie is op zijn plaats. Dat kunnen de akkerbouwers goed gebruiken na twee beroerde jaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.