Home

Achtergrond

Suikerbieten rooien voor nieuwe campagne

De bietencampagne begint vandaag. Om de twee fabrieken van voldoende aanvoer te voorzien, draaien bietenrooiers op volle toeren.

Zoals hier bij akkerbouwer Van Wieringen (op trekker) in de Reiderwolderpolder, ten noorden van het Noord-Groningse Finsterwolde. Peter Roelfsema, districtshoofd bij de agrarische dienst van verwerker Suiker Unie, vertelt dat de suikerbieten ondanks de neerslag van afgelopen weekeinde best schoon uit de grond komen. ”En de eerste indicatie van de opbrengst is met 65 ton per hectare positief. Dat is een goede opbrengst voor deze tijd van het jaar.” Foto Harry Tielman

Een enkele koe trekt zich niets aan van de regen en de wind, en graast met de kop in de wind onverstoorbaar door. De meeste koeien doen echter wat koeien bijna altijd doen bij regen en wind: ze gaan, liefst bij elkaar, met de kont tegen de wind in staan en met de kop naar beneden. In de afgelopen dagen stonden buiten lopende koeien regelmatig in deze houding. Deze week wordt het naar verwachting beter weer, met minder wind en regen. Foto Roelof Stroetinga

Akkerbouwer Kanning uit het Groningse Nieuwe Pekela heeft zetmeelaardappelen van het ras Seresta afgeleverd voor verwerker Avebe. De zetmeelaardappelcampagne is volop aan de gang in het Veenkoloniale gebied. Hoewel het rooien bij Kanning werd bemoeilijkt door het stuiven, als gevolg van de droogte, spreekt Avebe over gunstige rooiomstandigheden en een goede aardappelkwaliteit. De zetmeelaardappelen komen schoon uit de grond en de onderwatergewichten zijn bovengemiddeld.Foto Koos van der Spek

Reizigers in de hogesnelheidstrein de Fyra kunnen op de verbinding van de HSL-lijn flink wat kassen bewonderen. De HSL doorsnijdt de tuinbouwgebieden in Bleiswijk en Bergschenhoek. Van uit de positie op de viaducten is het uitzicht op de kassen ook uitgestrekter. Vanaf gisteren kunnen reizigers twee keer per uur op de Fyra stappen en zo in 43 minuten van Rotterdam naar Amsterdam reizen. In 2006 werd de infrastructuur van de verbinding voor de hogesnelheidstrein al opgeleverd.Foto Roel Dijkstra

De Chinese fruitteler Gao Xianzhang is wel heel innovatief met peer. De teler ontwierp een plastic mal in Boeddha-vorm waarin hij het fruit laat groeien. Op die manier oogste hij 10.000 baby-boeddha’s van peer. De beeldjes zijn een ware hit in zijn thuisland. Hij is van plan om zijn product in Europa te verkopen. Overigens keek hij het idee af van een Japanner die meloenen in de vorm van een hart teelt.Foto Xinhuanet

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.