Home

Achtergrond 326 x bekeken

Suiker Unie wil productie groen gas opvoeren

Suiker Unie wil op termijn jaarlijks zo’n 25 miljoen kubieke meter gasequivalenten produceren uit organische reststromen.

Dit jaar ligt de productie van groen gas op 5 miljoen kuub equivalenten (waarbij de energiewaarde van het groene gas is omgerekend naar die van aardgas).

Suiker Unie heeft een overeenkomst gesloten met energieleverancier Essent, zegt Paul Mesters, directeur Productie van Suiker Unie. "Aan de productie van groen gas zijn certificaten gekoppeld. Het groene gas dat we niet zelf gebruiken, leveren we aan het gasnet. De certificaten die daaraan zijn gekoppeld kan Essent verkopen, bijvoorbeeld aan een vervoersmaatschappij die bussen op groen gas wil laten rijden. Suiker Unie levert het groene gas aan het gasnet. De bussen rijden op aardgas, maar het equivalent van dat aardgas is door ons als groen gas aan het net geleverd. Dit systeem van groengascertificaten scheelt in de transportkosten van groen gas naar de verbruikers."

Dit jaar gebruikt Suiker Unie het groene gas allemaal zelf, zegt Mesters. "Vanaf 2011 hopen we buiten de bietenverwerkingscampagne groen gas aan het net te leveren. Als we alle projecten hebben gerealiseerd die we willen, kunnen we zo’n 25 miljoen kuub groen gasequivalenten per jaar produceren."

Aanvullende activiteit

Het levert Suiker Unie geen grote sommen geld op, maar het concern vindt de activiteit wel belangrijk. Mesters: "Het levert spin-off op. Zo hebben we octrooi aangevraagd op een nieuwe techniek, waarmee het rendement van vergisters substantieel kan worden verbeterd. Daarnaast is het goed voor ons imago, omdat we zo een bijdrage leveren aan het terug dringen van de CO2-uitstoot. De productie van groen gas kan op termijn uitgroeien tot een belangrijke aanvullende activiteit."

Volgens een woordvoerder van Essent loopt de overeenkomst vijf jaar. "Wij zijn hier blij mee. Wij bieden onze klanten met de groengascertificaten de mogelijkheid groen gas te gebruiken. De certificaten zijn afgegeven door certificeringsbedrijf Vertogas, zodat de afnemer weet dat het groene gas echt duurzaam is geproduceerd."

Lees ook Groene gas Suiker Unie gecertificeerd

Of registreer je om te kunnen reageren.