Home

Achtergrond

Suiker Unie: meer geld nodig voor groen gas

De overheid moet een groter deel van de SDE-gelden besteden aan de productie van groen gas uit biomassa.

Dan kan Nederland een leidende rol gaan spelen in duurzaam geproduceerd gas, zegt Paul Mesters, directeur Productie van Suiker Unie.

De suikerproducent, dochterbedrijf van bietentelerscoöperatie Cosun, wil de productie van groen gas uit organische restmaterialen opvoeren van de huidige 5 miljoen kuub naar 25 miljoen kuub. Daarvoor heeft Suiker Unie een beroep gedaan op de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE).

Suiker Unie vreest dat het SDE-budget voor groen gas snel is uitgeput, zegt Mesters. "Dat budget is erg klein in vergelijking met dat voor windenergie."

Volgens Mesters zijn er veel bedrijven die willen investeren in de productie van groen gas uit biomassa. "Maar het beperkte SDE-budget remt de ontwikkeling. Nederland is het eerste land ter wereld waar de productie van groen gas is gecertificeerd. Ons land is hèt knooppunt in de Noordwest-Europese gasstromen. We hebben een sterk ontwikkelde markt en infrastructuur en veel kennis. Nederland kan een gidsland worden in groen gas. Daarom doen wij een dringend beroep op de politiek om dit te stimuleren."

De SDE-regeling loopt van april tot en met oktober dit jaar. De overheid heeft er 2.585 miljoen euro voor gereserveerd. Voor windenergie is 1.512 miljoen euro uitgetrokken. Voor duurzame elektriciteit uit biomassa is 715 miljoen euro beschikbaar. Voor duurzaam gas uit biomassa is dit 195 miljoen euro. De rest is voor waterkracht of zonne-energie.

Lees ook Suiker Unie wil productie groen gas opvoeren

Of registreer je om te kunnen reageren.