Home

Achtergrond 192 x bekeken

Strengere regels voor 'verlof' gedetineerden

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil strengere regels stellen aan het tijdelijk onderbreken van iemands voorlopige hechtenis.

Desnoods past hij de wet aan om ervoor te zorgen dat de gedetineerde in dat geval goed in de gaten kan worden gehouden en zo te voorkomen dat hij de benen neemt.

De minister heeft dat dinsdagavond aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding daarvoor is de recente ontsnapping van een gewelddadige vrouwenhandelaar. De man, Saban B., mocht de gevangenis enkele dagen verlaten om zijn vrouw en pasgeboren kind te zien, hoewel hij bekend stond als vluchtgevaarlijk.

Hirsch Ballin zal onderzoeken hoe het beleid kan worden aangescherpt. Uit zijn brief blijkt dat er in deze zaak het nodige is misgegaan bij politie en justitie. De top van het Openbaar Ministerie (OM) en de Raad voor de rechtspraak zullen de zaak ook onderzoeken, schrijft de minister. Vorige week leek Hirsch Ballin nog terughoudender over ingrepen in het verlof van gedetineerden. "Het OM heeft dit niet gewild en niet verwacht'', zei de bewindsman toen.

Reconstructie

Uit een reconstructie blijkt nu dat een advocaat-generaal van het OM begin september heeft ingestemd met een schorsing van de hechtenis van Saban, weliswaar een stuk korter dan de zeven dagen waartoe het gerechtshof uiteindelijk besloot. Pas op het laatste moment wordt de Nationale Recherche geïnformeerd dat de gedetineerde enkele dagen vrijkomt. Het lukt vervolgens niet alle slachtoffers van Saban daarvan op tijd op de hoogte te stellen, waardoor een van hen oog in oog komt te staan met de vrouwenhandelaar.

Het OM laat Saban na twee dagen weer oppakken, na een tip dat hij een vlucht voorbereidt. Het gerechtshof wil de verdachte zijn verlof echter niet ontnemen omdat justitie zich zou baseren op "informatie uit anonieme bron die op geen enkel punt nader geverifieerd is''. Hirsch Ballin stelt echter dat de getuige bekend was bij de politie en als betrouwbaar werd gezien. Het OM heeft dat volgens hem ook aan het gerechtshof gemeld.

Het hof stelt Saban donderdag 10 september opnieuw op vrije voeten. Een dag later meldt hij zich nog bij de politie, zoals hij dagelijks zou moeten doen. Na die vrijdag meldt de vrouwenhandelaar zich niet meer. De politie geeft dit pas de maandag erop door aan het OM. Het duurt vervolgens nog een dag voordat er een Europees arrestatiebevel kan uitgaan. Mogelijk zit Saban inmiddels in Turkije.

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend met Hirsch Ballin over deze gang van zaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.