Home

Achtergrond 1 reactie

Strafzaak tegen Wilders begint in januari

PVV-leider Geert Wilders moet zich op 20 januari voor de strafrechter verantwoorden voor zijn uitspraken over moslims. De rechtbank in Amsterdam houdt dan een zogeheten regiezitting.

Tijdens die zitting wordt de stand van zaken besproken en kunnen het Openbaar Ministerie en Wilders verdere onderzoekswensen naar voren brengen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Wilders voor het aanzetten tot discriminatie en haat. De politicus is het daar niet mee eens. ,,Ik wil dat de islam terecht staat en niet ik'', zegt de politicus zaterdag in De Telegraaf. ,,Daarom overweeg ik radicale imams en andere idioten als getuigen op te roepen.''

Wilders windt zich er over op dat hij zich moet verantwoorden voor wat hij zegt. ,,Ik vind het heel erg om daar te staan. Ik ben van mening dat het een politiek proces is. Het is triest dat ik me strafrechterlijk moet verdedigen voor politieke uitspraken.'' Wilders, die bijgestaan wordt door advocaat Bram Moszkowicz, denkt dat de rechter hem vrijspreekt.

De start van het proces komt voor Wilders in een ongunstige periode. In januari is namelijk ook de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, waaraan de PVV in Den Haag en Almere meedoet. ,,Dit kost heel veel tijd en energie. Het is geen debatje, maar gaat over mijn eigen kop. Ik had liever geen proces en vijf zetels minder in de peilingen, ik wil geen verdachte zijn.'' De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later plaatsvinden. Wanneer is nog niet aan te geven, aldus een woordvoerder van het OM.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  besserwessie

  Het wordt een belangrijk proces.
  Jammer dat zo'n proces niet in de vorige eeuw tegen haat predikende niet Nederlands sprekende imams is gevoerd.
  Wilders vertegenwoordigt volgens de peilingen 20% van het electoraat.
  Als hij veroordeeld wordt dan neemt zijn aanhang toe.
  Als hij niet veroordeeld wordt dan neemt zijn aanhang toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.