Home

Achtergrond 277 x bekeken

Speeldgoed of stank tegen bijtende varkens

Varkenshouders kunnen met speelgoed staartbijten bij varkens voorkomen.

Ook stinkende goedjes als hertshoornolie helpen aantoonbaar tegen het veel voorkomende probleem in de varkenshouderij. Dat meldde Wageningen Universiteit woensdag na onderzoek.

Verveelde varkens hebben de neiging bij elkaar in de staart te bijten. Dat kan leiden tot vertraagde groei en infecties. Het aanbieden van speelgoed als stro, touwtjes of zelfs een simpele plank vermindert dat gedrag aanzienlijk.

De onderzoekers keken ook naar de werking van stinkende zalfjes. Omdat varkens graag met een stuk touw spelen, smeerden onderzoekers een touw in met onder meer stinkend hertshoornolie. De dieren lieten dat touw links liggen.

De onderzoekers verwachten een vergelijkbaar resultaat als varkensstaarten met het goedje worden ingesmeerd. Een vervolgonderzoek naar jodium, een erkende wondgenezer die ook het staartbijten vermindert, is gaande.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.