Home

Achtergrond 169 x bekeken

Spanningen in Urumqi lopen op

Veiligheidstroepen in de West-Chinese stad Urumqi hebben traangas ingezet om demonstrerende Han-Chinezen uiteen te drijven.

Zeker duizend betogers eisten betere veiligheidsmaatregelen en probeerden een wijk binnen te dringen waar Oeigoeren wonen. De massaal opgetrommelde oproerpolitie blokkeerde de toegang tot de wijk.

De Han-Chinezen vinden dat de overheid te langzaam is met optreden tegen Oeigoeren die achter de dodelijke rellen van 5 juni zouden zitten. Toen kwamen bij rellen in de stad tweehonderd mensen om, de meesten Han-Chinezen. Ook beschuldigen Han-Chinezen de Oeigoeren ervan verantwoordelijk te zijn voor mysterieuze aanvallen met injectienaalden op voorbijgangers.

Politiebusjes met luidsprekers patrouilleerden in de straten. Agenten riepen demonstranten op naar huis te gaan en de orde te bewaren. Agenten werden met plastic flessen bekogeld. Het was volgens een lokale bewoner de derde dag op rij dat er in Urumqi, hoofdstad van de provincie Xinjiang, werd gedemonstreerd. De autoriteiten hebben 'marsen, demonstraties en massaprotesten'' waarvoor geen vergunning is afgegeven, strikt verboden.

Er heerst paniek in de stad sinds de overheid vorige week sms-berichten verstuurde waarin zij waarschuwde voor aanvallen met naalden. Ouders durven hun kinderen niet meer naar school te sturen. Een demonstrant verklaarde tegen de BBC dat "de lokale autoriteiten onvoldoende doen om de Han-mensen te beschermen''. De betogers eisen onder meer het aftreden van de leider van de communistische partij in Xinjiang.

Er zijn al vele jaren spanningen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen in de grondstofrijke provincie Xinjiang. Maar de onrust in juli was de bloedigste in decennia. De Oeigoeren, een Turkstalige moslimminderheid die ooit de meerderheid vormde in de provincie, zeggen te worden gediscrimineerd en achtergesteld door de regerende Han-Chinezen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.