Home

Achtergrond

Sleepdoek door Nieuw-Zeelanders goed ontvangen

De sleepdoek begint langzaamaan populariteit te winnen in Nederland.

Nieuw-Zeelandse boeren zagen echter direct het nut van deze machine bij het bestrijden van ziektes in de aardappelen.

Boeren uit Nieuw-Zeeland vonden de machine via het internet. "Daarna hebben ze contact opgenomen met de importeur. Het resultaat was het bijwonen van een spuitdemonstratie”, zegt Peter Leendertse van stichting Centrum, Landbouw en Milieu (CLM).

De sleepdoek zal voornamelijk worden toegepast bij het bestrijden van cicaden en wantsen in de aardappelen. Deze zorgen waarschijnlijk voor Zebra chips. De ziekte heet zo omdat een geïnfecteerde aardappel een chipsvorm en zwarte strepen krijgt.

"Ze waren heel enthousiast over de sleepdoek", zegt Leendertse. "Ze zijn nu in overleg met de fabrikant." In Nederland ontdekken ook steeds meer akkerbouwers de sleepdoek. "Aan het begin van het jaar hadden zeven loonwerkers de sleepdoek in gebruik. Nu zijn in de helft van Nederland al sleepdoeken actief."

Groot voordeel van de machine is dat je met een kleinere dosering effectief kunt werken. "Goedkoop en goed voor het milieu."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.