Home

Achtergrond 175 x bekeken

Schuitema van de beurs

Schuitema, de organisatie achter de C1000-supermarkten, heeft afscheid genomen van de beurs in Amsterdam. Vrijdag was de laatste handelsdag in het aandeel, morgen zal het aandeel van de beurs in Amsterdam worden gehaald.

De beursbeëindiging van de notering was een moeizaam proces. Een kleine groep minderheidsaandeelhouders was ontevreden met de aangeboden prijs voor hun aandelen en besloot uiteindelijk de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te laten bepalen wat een billijke prijs was. Pas eind augustus kwam daarover uitsluitsel.

Schuitema was de afgelopen jaren voor 73 procent in handen van branchegenoot Ahold. Begin 2008 maakten de twee organisaties bekend te gaan scheiden en dat investeringsmaatschappij CVC Capital Partners bereid was gevonden het belang van Ahold in Schuitema over te nemen. Ahold kreeg een geldbedrag, ongeveer 57 supermarkten, vastgoed en een optierecht waarbij Ahold indirect een belang in Schuitema houdt voor drie jaar.

Dit laatste wordt gezien als een zeer strategische zet, want Schuitema wil groeien nu het volledig zelfstandig is. Ahold moet de komende drie jaar bij een fusie of wezenlijke aankoop op de hoogte worden gesteld. Destijd benadrukte de toenmalige topman van Schuitema, Bert Roetert, dat er geen sprake is van vetorecht bij overnames. Schuitema en Super de Boer worden al jaren bestempeld als geschikte fusiepartners om de competitie van marktleider Albert Heijn en inkooporganisatie Superunie het hoofd te bieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.