Home

Achtergrond 175 x bekeken

Schilderij mogelijk toch van Rembrandt

Is het een echte Rembrandt of niet?

Het schilderij David en Jonathan, lange tijd gezien als originele Rembrandt, maar in 1989 door het Rembrandt Reserch Project als zodanig afschreven, werd in de zeventiende eeuw door kenners gezien als waardevol origineel. Dat is tenminste de conclusie van Anna Tummers, conservator van het Frans Hals Museum in Haarlem.

Tummers promoveert volgende week woensdag aan de Universiteit van Amsterdam op een studie naar toeschrijvingsproblematiek. Zij onderzocht hoe er bepaald wordt of een kunstwerk echt is of niet. Zij geeft een overzicht van recente ontwikkelingen op dat terrein en analyseerde een groot aantal zeventiende-eeuwse bronnen om zicht te krijgen op de ideeën over stijl en authenticiteit die in die tijd heersten.

Ze concludeert dat men er in de zeventiende eeuw niet van uitging dat schilderijen van oude meesters ook echt alleen door die oude meester waren geschilderd. Interessant is ook dat zeventiende-eeuwse schilders soms bewust schilderijen van verschillende kwaliteitsniveaus maakten en met hun signatuur aangaven welk werk ze zelf het beste vonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.