Home

Achtergrond 6 reacties

Schapensector niet eens over exploitatiekosten

De belangenorganisaties in de schapensector zijn het niet eens geworden over de verdeling van de exploitatiekosten van elektronische identificatie en registratie (I&R).

Wel is er volgens een woordvoerder van het Productschap Vee en Vlees (PVV) advies uitgebracht aan het ministerie van Landbouw (LNV) om één bedrag per UBN-nummer in rekening te brengen. Het uiteindelijke bedrag wordt eind september opnieuw besproken.
In totaal bedragen de exploitatiekosten 1,75 miljoen euro. LTO en de Landelijke Werkgroep van Professionele Schapenhouders pleiten voor een vast bedrag per schapenhouder van 35 euro.

Het Platform voor de Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders ziet daarentegen liever één bedrag per dier .

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenhouder

  1 bedrag per ubn is het eerlijkst want heb je 1 schaap of 25 schapen, veel administratieve kosten zijn gelijk.

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  De exploitatielasten hebben volgens Dienst Regelingen voor 80% met het bedrijf te maken (administratie, brieven, helpdesk etc.) en de rest met de hoeveelheid schapen. De beste oplossing met een gelijk bedrag voor iedereen is daardoor logisch. De ervaring leert dat dit handiger is bij kleine verschillen in de bedragen. Anders kunnen de inningskosten enorm toenemen door procedures over de heffing.

 • no-profile-image

  van zuilen van tuylen

  natuurlijk moet per schaap afgerekend worden, want iemand met twee schapen maakt veel minder gebruik van het systeem dan iemand met 2000 schapen

 • no-profile-image

  schapen

  @Verduin, Als u de echte N.V. bent dan een advies aan uw adres, wat er ook beslist wordt schiet er eens een keer mee op.......tjonge LTO en andere belangenbehartigers worden al echte ambtenaren beetje koffie drinken en leuten maar voor de veehouders geen duidelijkheid.
  Zo weten wij nog altijd niet welke nummers nu het beste functioneren en het minste uitval hebben.....hier is toch onderzoek naar gedaan...waarom dan geen resultaten weergeven, terwijl bij ons zo de lammerperiode weer begint kunnen we feitelijk nog weinig doen!

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Inderdaad, de echte N.V.. De communicatie over de inhoud kan nu gaan starten. Helaas waren er enkele sectorpartijen die vergaten te denken in oplossingen, dat heeft ons houders bijna heel veel geld gekost.
  De communicatie gaat vooral via DR en ik heb gezien dat dit inhoudelijk goed komt. De rest, zoals oormerken, techniek etc. komt de komende tijd vooral via marktpartijen en wij zullen tijdens onze LTO-vergaderingen door het land ook onze bijdrage leveren. Kom dus ook!

 • no-profile-image

  fan van sjaar verbeek

  onze vriend sjaar had toch goede afspraken met lnv gemaakt laat hem de rekening betalen maar hij is vertrokken met een gouden handruk en nu verschijnd opnieuw ten tonele. zulke mensen daar kun je wat mee bedankt sjaar

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.