Home

Achtergrond 922 x bekeken 11 reacties

Samenvoeging grootmachten logische stap

Agrifirm en Cehave Landbouwbelang willen fuseren. Dat is geen echt grote verrassing, gezien eerdere uitlatingen van de topmannen van beide bedrijven. Áls de fusie doorgaat, heeft de voercoöperatie een derde van de Nederlandse markt in handen.

Het op 30 september 2009 aangekondigde voornemen van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang om te gaan fuseren, komt niet als donderslag bij heldere hemel. In Boerderij nr. 17, van eind januari dit jaar, zinspeelde bestuursvoorzitter Theo Koekkoek van Agrifirm al openlijk op het samengaan van grote voercoöperaties. Op de vraag of er al iets gaande was, antwoordde hij: “Dat kan ik bevestigen noch ontkennen.” Nu is duidelijk dat Agrifirm en Cehave Landbouwbelang de stap wagen.

Cehave niet met Boerenbond Deurne

Koekkoek stond en staat niet alleen in zijn visie. In Boerderij nr. 18, van begin februari, kreeg hij bijval van onder anderen Kees Sijssens, topman van Cehave. Hij nuanceerde toen nog het samengaan met een andere grote voercoöperatie. Een fusie met bijvoorbeeld Boerenbond Deurne zou ‘logischer en overzichtelijker’ zijn. Maar het wordt dus, als alles doorgaat, een fusie met Agrifirm.
De eerste gesprekken hierover voerden Agrifirm-directeur Ton Loman en Sijssens in april dit jaar. Als snel werden de coöperatievoorzitters op de hoogte gesteld van het voornemen.

Samen een derde van de voermarkt

Als de voorgenomen fusie doorgaat, leidt dat tot een grootmacht in de voerwereld. Zowel Agrifirm als Cehave Landbouwbelang hebben een marktaandeel van iets meer dan 15 procent. Samen bestrijken ze dus een derde van de voermarkt. Alleen kijkend naar de Nederlandse markt zette Cehave vorig jaar 1,8 miljoen ton mengvoer af, tegen 1,6 miljoen ton bij Agrifirm. Bij vochtrijke voeders is het verschil veel groter: Cehave zat vorig jaar op ruim 1,4 miljoen ton, Agrifirm op ruim 0,4 miljoen ton.
Financieel gezien realiseerde Agrifirm vorig jaar, zo blijkt uit het jaarverslag, een netto-omzet van bijna €916 miljoen. Cehave meldde op pagina 5 (kerncijfers) van zijn jaarverslag vorig jaar een netto-omzet te hebben behaald van bijna €1,2 miljard. Bij elkaar opgeteld zou het fusiebedrijf dus goed zijn voor jaarlijks €2,1 miljard.

Logische stap

De voorgenomen fusie is een logische stap. De visies van beide bedrijven liggen dicht bij elkaar. Datzelfde geldt voor hun afzonderlijke omvang en marktaandeel. Ook geografisch sluit het allemaal mooi aan. Agrifirm is vooral actief in het midden en noorden van het land, Cehave vooral in het zuiden. Beide bedrijven hebben in grote lijnen ook dezelfde financiële structuur. Het meeste vermogen zit in de dode hand (dus niet op naam van de leden). Dat voorkomt allemaal ingewikkeld rekenwerk. Het vermogen per lid is ook ongeveer gelijk als de balansen, op basis van dezelfde uitgangspunten, naast elkaar worden gezet. Een fusie van een van beiden met ForFarmers zou veel lastiger zijn geweest. Met ingang van 2006 werkt die coöperatie met vrij verhandelbare aandelen die op naam van de leden zijn gesteld. Bij Agrifirm was vanaf dat moment al duidelijk, zo zegt een ingewijde, dat een fusie met ForFarmers er niet in zat.

Het kan nog misgaan

Ook al lijkt nu alles koek en ei, het kan nog misgaan, de komende maanden. Zo moet de NMa, om te beginnen, nog haar goedkeuring verlenen aan de voorgenomen fusie. Maar gezien de variatie in het speelveld dat overblijft na de fusie, zou dat geen problemen op moeten leveren. Maar het is en blijft mensenwerk en daar kunnen fusies ook op stuklopen. Dat weten bestuurders en directeuren van de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla en het toenmalige Campina maar al te goed. Begin 2005 overheerste het optimisme: Arla en Campina pasten zo mooi bij elkaar, het eigen vermogen per kilo melk was bijna gelijk, dat kon niet fout gaan. Maar het ging wél fout, omdat met name in Denemarken het sentiment kantelde, tégen de fusie. Het cultuurverschil, de menselijke factor bleek te groot.
Aan de andere kant, als Campina en Friesland Foods samen kunnen gaan, dan moet dat bij Agrifirm en Cehave toch ook kunnen. Een onderzoekscommissie, bestaande uit de zeven directeuren van beide coöperaties, probeert nu de fusie vorm en inhoud te geven. Eind dit jaar, begin volgend jaar moet het fusievoorstel klaar zijn. Dan mogen beide ledenraden zich erover uitlaten, nadat in november alle leden van beide coöperaties zich erover hebben uitgesproken op diverse bijeenkomsten in het land. Ergens begin volgend jaar weten we of Nederland een nieuwe giga-coöperatie rijker is.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vermogen

  Leden kunnen het beste afdwingen dat het megavermogen van hen niet mag verwateren in buitenlandse speeltjes. Nu is het moment om dit eigen vermogen op naam te laten zetten. Anders gaat het net als de Rabobank, geen boer die daar nog geniet van het ooit ingebrachte vermogen.

 • no-profile-image

  R ter Horst

  Over cultuurverschil gesproken. Ik geloof nooit dat de Agrifirm cultuur goed zal vallen in Brabant.
  Samen zingen gaat nog net.
  Het voorvoegsel cooperatie is alleen belastingtechnisch nog van belang. Het zal nooit een For Farmers worden.
  Eerst een leuke naam verzinnen, wie heeft er een suggestie?

 • no-profile-image

  Ceh

  CehAgrifirm

 • no-profile-image

  frank

  CEHAGRI

 • no-profile-image

  jan

  Agrihave.

 • no-profile-image

  heer

  groot, groter het groots. en bij elke stap is het voor de boer: WEINIG, MINDER EN NOG MINDER IN DE MELK TE BROKKEN. Met andere woorden ook niks meer te zeggen.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Het verschil tussen de voerprijs van CEHAVE en Landbouwbelang was in het verleden heel groot. Omdat CEHAVE bij veel bedrijven was betrokken leidde dit bij CEHAVE tot een hogere voerprijs dan bij Landbouwbelang dat alleen dekale voerprijs in rekening hoefde te brengen. Een gevolg daarvan was dat er in het zuiden des lands openlijk discussie ontstond over de gevoerde strategie van CEHAVE. Maar CEHAVE was zo verbonden met bedrijven als ENCEBE etc. dat was niet meer terug te draaien.
  Om dus de discussie over de verschillende stategieën te stoppen nam CEHAVE Landbouwbelang over. Dus weg de lagere voerprijs van Landbouw belang....... Nu gaat het met deze fusie dezelfde kant op.... weg onderlinge concurrentie (lees weg onderlinge rivaliteit die leidt tot betere prestaties )
  Is dit in het voordeel van de Boerenstand óf in het voordeel van de financiers lees Rabobank ? De Rabobank wil liever meer rust en meer zekerheid in de markt.

 • no-profile-image

  gerard

  wat denken jullie van agribelang

 • no-profile-image

  mester

  Hele slechte zaak voor de boer,er blijft steeds minder concurrentie over. Deze 2 passen totaal niet bij elkaar Agrifirm is een erg conservatief bedrijf wat zelden tot nooit met vernieuwingen komt terwijl de C.H.V. daarentegen erg vooruitstrevend is met vaak vernieuwende dingen. Voor Agrifirm kan ik deze fusie begrijpen, ze krijgen b.v. de beschikking over het airline voer concept. Volgens velen volgt de opbrengstprijs altijd de kostprijs dus dit verwachte kleine voordeel is zo weer weg. Verder zijn deze 2 bedrijven nu al ieder afzonderlijk groot genoeg voor de maximale inkoopvoordelen. Dus.

 • no-profile-image

  mester 2

  Precies, leren we het dan nooit? Kijk naar het verleden en leer ervan, de meeste fusies brengen niet hetgene wat er van verwacht wordt, dit zijn feiten. Hendrix met U.T.D was qua cultuur een logische overname, maar Agrifirm met C.H.V.? Laat me niet lachen. Dit is hetzelfde wanneer mijn dochter later met een buitenlands vriendje thuiskomt, ik moet er niet aan denken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Amerikaanse geest komt overgewaaid,ik denk sneller als wij graag willen. Binnen 10 jaar worden de Boeren opgeslokt door Megavoederleveranciers en Mega-,Koeien/varkensbedrijven!!!. Jammer deze ontwikkelingen. Nu noemt men dat Schaalvergroting,over een paar jaar werken wij op de Kolchoze(voormalig Staatsbedrijf) van de Bank!!!.U begrijpt het,voor een vast maandsalaris.Jullie mogen mij een Fantast noemen,daar heb ik niets op tegen. Misschien denken jullie het zal wel meevallen. Ik Hoop Het!!!.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.