Home

Achtergrond 311 x bekeken 32 reacties

Saldo melkveehouders naar nieuw dieptepunt

De lage melkprijs zorgt voor een nieuw dieptepunt in het saldo van de melkveebedrijven.

Het saldo valt over het eerste halfjaar ruim 32.000 euro lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het landbouweconomisch instituut LEI.

De melkprijs lijkt zich nu op een laag niveau te stabiliseren, maar van een prijsherstel is volgens het LEI nog geen sprake. Ondanks de lage melkprijs werd er in het tweede kwartaal van 2009 flink gemolken. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar lag de aanvoer bij zuivelfabrieken 3,5 procent hoger. Vooral in juni was er door gunstigere omstandigheden een flinke stijging.

Productie

De productie in het eerste halfjaar van 2009 ligt 1,8 procent hoger dan de productie in dezelfde periode vorig jaar. Nederland wijkt hiermee duidelijk af van de productie in de Europese Unie. Voorlopige cijfers duiden volgens het LEI op een productieafname in de EU van ruim 1 procent.

Voor een melkveebedrijf met 73 koeien met een melkproductie van zo'n 580.000 kilo is het saldo voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. Was dit eerder vooral toe te schrijven aan stijgende kosten van krachtvoer en meststoffen, nu komt dat vooral door de daling van de melkprijs.

Totale opbrengsten

De melkprijs lag in het laatste kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009 respectievelijk 22 en 32 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2009 is het verschil verder opgelopen tot ruim 35 procent. De totale opbrengsten zijn in het tweede kwartaal van 2009 met ruim 18.000 euro gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

De kosten van veevoer zijn in het tweede kwartaal met ruim 3300 euro (24 procent) afgenomen. Ook de kosten voor meststoffen zijn in het tweede kwartaal van 2009 met bijna 1.000 euro afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het saldo ligt in het tweede kwartaal van 2009 ruim 14.000 euro lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Al met al valt het saldo over het eerste halfjaar in 2009 ruim 32.000 euro lager uit dan dezelfde periode in 2008.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  beste robbert, als je zelf altijd een te hoge kostprijs of een te lage opbrengsprijs hebt, moet je hier niet ZEUREN. En ja dat wij het de afgelopen (50) jaren beter hebben gehad dan jullie is fijn voor ons.... en dom van jullie. En ondernermer cursus??? Als je GEEN WINS draaid STOP DAN ONDERNEMER !!!!

 • no-profile-image

  domme albert

  Voor een relatieve buitenstaander lijkt het mij toch een zeer dynamische sector. Als ik om me heen kijk: 50% is/wordt verdubbelaar of verdriedubbelaar.
  Dat doe je toch niet als je de toekomst niet rooskleurig inziet. Of ben ik nu echt zo dom!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melk lekker zelf. Het is waar wij hebben Poolse Medewerkers,dat komt door mijn sociale instelling namelijk;Leven en laten leven,het is jammer dat wij nu geen Bonus kunnen betalen.Bovendien heb ik meer tijd om de marktsituatie te volgen.Daarom kan ik u meedelen dat de melkprijs voorlopig niet de pan uit zal rijzen!

 • no-profile-image

  Jan

  32000 euri minder ,dan hebben ze in weelde geleeft die veeboeren .

 • no-profile-image

  domme albert

  Piet Midden-Europa:
  Ben op papier een (agrarisch) ondernemer die dagelijks op de int. handel opereert!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Bedankt Albert! Als u handelt weet u ook van de hoed en de rand.Dan heeft u met de realiteit te maken!Daarom zweeft u niet zoals sommige andere dat wel doen.

 • no-profile-image

  Loonwerker

  Hendrikus , Bij mij in Brabant word geen grond verkocht maar ook geen rekening betaald

 • no-profile-image

  Andere loonwerker

  Loonwerker, ik heb daar ook last van, er staat voor heel veel geld open bij navraag bij de personen zeggen ze dat er geen geld word verdiend maar ik ben de bank niet zeg ik dan, want ik moet ook mijn personeel betalen .Valt me wel op dat de varkensboeren in een slechte tijd wel gewoon betalen en door afvoer van hun mest zijn dat toch ook vaak pittige rekeningen ik denk dat zij het regelen met de bank en de melkveehouders laten de rekeningen gewoon liggen zijn gewoon slechte betalers , de maistijd komt er ook weer aan dus zal de betalingsachtestand alleen maar toenemen

 • no-profile-image

  Zo is't. Wij gaan ook geen tarwe telen voor 10 eurocent/kg en ook geen kippen houden voor een eierprijs die nog dezelfde is als uit mijn kinderjaren. Moeten jullie zelf weten hoor, mag je nog gerust zanikken ook, is ook nog terecht. Maar aan andermans gezeur stoor ik me echt niet. Ik volg de prijs van Uw produkten wel dagelijks, want ik hoop met U, dat deze voldoende zijn om U wat te laten verdienen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Robbert uit Kipdorp.U hebt gelijk die melkproducenten klagen te veel.Dat komt omdat tot eind 2008 zij de wind in de rug hadden.Nu kunnen zij leren wat alle andere Agrariers reeds geleerd hebben.De Wet van Vraag en Aanbod!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U hebt gelijk Albert, zakelijk gezien hebben veel ondernemers kansen laten liggen.Maar van achteren kijk je een koe in zijn kont, als je de staart optilt.Daarom vraag ik mij af ,wat is uw maatschappelijke positie?Wat de reactie uit Denemarken betreft;dat er weinig ondernemers zijn ,in de agrarische sector.Moet ik beamen dat is waar.De meesten hebben het ouderlijk bedrijf gekregen!Of een flink portie geld!Hoort u daar ook bij???

 • no-profile-image

  Loonwerker

  Hoop dat het saldo van de melkveehouders snel wat beter dan kunnen ze weer wat rekeningen betalen ziet mijn rekening er ook meteen een stuk rooskleuriger uit

 • no-profile-image

  Ja, raar volk he, dat zich als buitenstaander op deze laatdunkende wijze meent te moeten bemoeien met de melkveehouderij. Vreemd volk!

 • no-profile-image

  domme albert

  Piet uit Duitsland:
  Ik ga er simpelweg vanuit dat de groeiers de blijvers zijn in een bepaalde sector. Maar wat me het meest verbaasd zijn die niet-groeiers. Dat zullen op termijn toch de afvallers zijn. Maar er zijn toch tijden geweest dat die 4-5 gulden/liter konden vangen. Hebben die dan verwacht dat q-prijs nog hoger zou worden? Hebben die dan geen boekhouder of agrarisch deskundig bankemployee die hun hier op gewezen heeft? Het lijkt me dat er weinig ondernemers uit andere sectoren in de maatschappij zijn, die dit buitenkansje zouden laten liggen. Namelijk 20-30 keer je jaarwinst incasseren voor een zgn. productierecht met de wetenschap dat je op termijn weer gewoon voor de liberale markt kunt produceren. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar ik dacht dat in 1983 er al een soort routekaartje gemaakt is over de te volgen liberale weg.

 • no-profile-image

  melkvee

  hee landman wij zitten toch ook niet te zeiken op de varkens site doe dat dan ook niet bij ons wat een jaloerse mensen die kip en knor die hier onder hun commetaar leveren dat doen wij toch ook niet bij de kip en varken site je bent toch geen kleuter en dat noemt zich ondernemer nou een echte ondernemer is niet zo jaloers

 • no-profile-image

  Martijn

  Wat een kinderlijk gedrag hier bij de reacties! Elkaar een beetje afzeiken dat melkveehouders niet moeten zeuren etc etc. Laat iedereen toch in hun waarde. Er heerst een sfeer van ik ben beter dan jij!Ik kan wel ondernemen jij niet! Daar redden we het wel mee agrariers!!! vooral zo door gaan NOT

 • no-profile-image

  Jan Schieter

  Melkput, Ik ( wij ) zijn allerminst jaloers op jullie sector, Ik heb respect voor jullie maar snap ook veel dingen niet, vooral qua ondernemerschap. Maar goed ik ben niet jaloers, en als u de afgelopen jaren alles goed heeft gevolgd, heeft u ook gemerkt dat de akkerbouwers zich weinig hebben laten kietelen door het suikerbeleid van de E.U. Dit werkt toch hetzelfde als de melk of ben ik nu gek?. Dus met andere woorden 9 van de 10 akkerbouwers is zeer tevreden met zijn suikerbieten. Het is niet een hoog renderend gewas maar het geeft in veel jaren wel een positief saldo. Ondanks dat we 3 a 4 jaar geleden 35 % gekort zijn. En tot slot als het geld garandeert van je werk stop dan met klagen.
  Als de melkveehouderij sector niet tegen de ups en downs van markt kunnen, Zoek dan wat anders want jullie zullen er nog veel mee te maken krijgen.. Voor 50 cent hoor je niemand, massaal investeren en gek doen trekkers rijden van 160 pk vario voor een graswagen.
  Kijk eens naar de varkensboeren en kooltelers, Hoe die omgaan met hun bedrijfsvermogen Misschien wel een leermoment!!

 • no-profile-image

  mexicaanse

  Nou en, ik heb mexicaanse hulp, best handig, en minder kop-pien dan die melkrobots !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wel evenveel kop-pien vanwege de lage melkprijs trouwens, maar in ieder geval kunnen wij lekker achter de PC (MAC/apple) zitten, jullie ook trouwens, zo te zien leest iedere boer alle reacties ook net als wij!!!!!!!! ???????

 • no-profile-image

  robbert

  Inderdaad het word me ook te veel , dat geklaag van die melkers!!! Het is eens een half jaartje wat minder van prijs in mijn weten in de laatste 50jaar!! Hebben jullie dan nooit geleerd wat spraren voor moeilijke tijden is ???? Altijd alles opgebrast aan lapjes grond en trekkertjes die te groot zijn om op de kopakker tekeren? Mijn God, vermand u , doe eens een ondernemers cursus en leer hoe je een melkveebedrijf runt want hoe je EG steun kan verbrassen kennen jullie al. Nog de groeten van een zelfbrdruipend legkippenhouder

 • no-profile-image

  hendrikus

  dit artikel gaat toch over de melkveehouderij,dan snap ik niet dat akkerbouwers en een legkippenboer hier op reageren

 • no-profile-image

  slimme boer

  ikke ikke groter groter meer meer winkelbedrijven die dubbel liggen van het lachen wat krijgen we het allemaal goedkoopin de vingers.een aplous vooralle koeie kippe varkens boeren. en nog maar een paar spantvakjes er bij aan.leve de ondernemer dood aan de boer

 • no-profile-image

  alexandra

  Het zou beter zijn als iedereen minder
  melkt en daarvoor meer geld krijgt,
  alleen er zijn genoeg collegas die, als
  anderen minder leveren, juist meer gas
  geven, dus kan het nog lang duren
  tot de melkprijs weer stijgt.

 • no-profile-image

  Jan Schieter

  Ik word als akkerbouwer toch wel een beetje ziek van het negatieve gedoe rondom de veehouderij en vooral de melkprijzen. Het is triest om te melken voor deze lage prijzen. Maar het is sinds jaren dat jullie zo`n dieptepunt meemaken. Loonwerkers die hebben volgens mij meer reden tot klagen, Veehouders die geen rekeningen betalen. Dat vind ik heel wat triester! Wij akkerbouwers zijn het best wel gewend. En waren blij met 2 goede tarwejaren en nu weer slikken voor deze afbraakprijzen. Mijn buurman heeft gemengd bedrijf, die zegt ik melk liever 80 koeien voor 25 cent dan dat ik 30 hectare tarwe teel voor 15 cent. Er zijn boeren die dit jaar de helft al kwijt waren om hun tarwe te bemesten. ( hun eigen fout trouwens ) dan nog zaad, zaaien, spuit en oogst kosten.
  Het is misschien lastig om alles rond te breien maar kijk eens verder dat alleen maar negatieve stemming te maken. Binnen twee jaar staat de melk weer op 35 cent, met lage veevoederprijzen

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Piet, Vind het wel wat pessimistich zoals de melkveehouderij zich gedraagt okee jullie hebben een slecht jaar maar ik weet niet wanneer het saldo negatief is geweest iets wat in de andere sectoren meer wel als niet is de sector komt bij mij over als een sector die de moed vlug laat zakken laat de markt zijn werk doen en na verloop van tijd komt het altijd weer goed

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Albert uit Zeeland.U bent niet dom,u hebt goede ogen.Als het even goed gaat met de opbrengst van agrarische producten,gaat de nederlandse ondernemer rekenen.Optimisme speelt ook een grote rol.Als dan een overaanbod komt en een crisis! Dan is het probleem geboren.Maar de Metaal,Auto,Machine,Chemie,Transport,Bouw,enz,hebben het ook niet makkelijk.Het zal nog een paar jaar duren voordat alles weer normaal is. IK bedoel dat aanbod en vraag weer in evenwicht komen.

 • no-profile-image

  hendrikus

  bij ons in de buurt word er al grond verkocht door veehouders,om de rekeningen te betalen

 • no-profile-image

  Landmand

  Domme Albert .
  Je hebt volkomen gelijk in de melkveehoudrij zijn maar weinig echte ondernemers,

 • no-profile-image

  kleine loonwerker

  andere loonwerker brabant, ik denk dat deze boeren echt niet kunnen betalen. deze boeren hebben niet zulke goede jaren gehad als de varkensboeren. deze varkensboeren hadden nog wel reserves van vette jaren. melkveeboeren hebben wel goede jaren gehad, maar hebben dit geiinvesteerd in hun bedrijf. varkensboeren hebben vette jaren gehad en hebben dit geiinvesteerd in hun bedrijf EN VOORAL in prive: huis en auto. kijk maar om je heen. zijn net kastelen bij de varkensboeren. en die 4 keer 4 auto´s. die heeft een melkveeboer niet. een melkveeboer wil echt wel betalen, maar kan het op het moment niet.

 • no-profile-image

  ik melk,

  piet slinger in land heeft veel tijd voor de pc, heeft zeker polen voor het werk op zijn farm!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat is niet mis 32.000,=Euro minder ontvangen over het eerste halfjaar.Goed in 2008 hebben wij een financieel buffertje opgebouwd.Maar hoe moet het nu verder?Ik denk dat de wal het schip wel zal keren.Als de melkprijs onder de 30 cent blijft.Of moeten wij de melkveehouderij als hobby betrachten?Dan ga ik maar een paar koeien minder melken.Of is dat een dom idee???.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  jan Schieter, u weet toch ook waarom de tarweprijs pet is? er is gewoon teveel van. Als er een jaar een goede prijs op zit gaan akkerbouwers gezellig met z'n allen een paar hectares meer zaaien, en gek vinden dat de prijs bij de oogst gekelderd is.
  Dit probeert een groep melkveehouders nu juist te voorkomen door te zorgen dat we niet in deze vrije markt problematiek komen, door quotum te activeren en te gebruiken waar het voor bedoeld was, nl. aanbod regulering.
  Ik denk dat U als akkerbouwer wat dat aangaat best jaloers kunt zijn op zo'n systeem, garandeerd wel geld van je werk.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Ja Ja , denk aan de olieboertjes . Lage prijs ?, gewoon met z'n allen minder olie produceren

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.