Home

Achtergrond 1128 x bekeken

Saldo energiemais varieert sterk

De bruto financiële opbrengst van elektriciteit uit energiemais kan variëren van 2.600 tot 4.300 euro per hectare. Het verschil wordt veroorzaakt door de rassenkeuze.

Uit onderzoek van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) op de proefboerderij in Vredepeel blijkt dat het maisras Sigmund het beste scoort met een elektriciteitsproductie van 101,9 gigaJoule per hectare. Dat is ruim de helft meer dan het ras Busti dat 61,2 gJ aan elektriciteit per hectare oplevert. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd op de Praktijkdag Suikerbieten op Energieboerderij in Vredepeel.

Het PPO heeft van elf maisrassen bepaald hoeveel methaangas ze in de vergister produceren en hoeveel elektriciteit daarmee kan worden opgewekt. Volgens onderzoeker Jos Groten bepalen het drogestofgehalte en het zetmeelgehalte de gasopbrengst. "Met alleen korrels kun je 700 tot 800 kuub biogas produceren per ton organische stof. De maisspil haalt 500 tot 600 kuub en de rest van de plant 400 tot 500 kuub biogas. Er zit wel 50 procent verschil in gasopbrengst tussen rassen die dezelfde verse opbrengst per hectare halen. De rassenkeuze is dus erg belangrijk. Opvallend genoeg bevat alle biogas ongeveer 56 procent methaangas, ongeacht het ras. De rest is CO2 en water."

Groten benadrukt dat de financiële opbrengsten bruto zijn berekend. "Daar moeten nog de kosten af voor arbeid, teelt, transport, opslag en vergisting. Maar mais heeft perspectief om energie mee te produceren." Het energierendement van de maisrassen varieert van 56 tot 71 procent. "Dat betekent dat slechts 29 tot 44 procent van de geproduceerde energie wordt verbruikt voor teelt, transport, opslag en vergisting. Daarmee voldoet mais ruimschoots aan het milieurendement van 50 tot 70 procent dat de overheid eist voor de duurzame elektriciteitsproductie."

Of registreer je om te kunnen reageren.