Home

Achtergrond 1 reactie

SGP werpt extra vragen op bij dierproeven

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) buigt zich over de vraag in hoeverre dierproeven mogen dienen om medicijnen te vinden voor mensen die zwaar ziek zijn door hun levensstijl.

Ook laat hij kijken naar de verhouding tussen dierproeven en het uitsluiten van gezondheidsrisico's. Hij beloofde donderdag de kwesties mee te nemen in een trendanalyse waarmee hij al bezig is. De vragen werden geopperd door Bas van der Vlies (SGP). "Staat niet het vermijden van het allerkleinste risico centraal? Slaan we niet door?'' Van der Vlies heeft geen oordeel, maar vraagt zich af of een bepaalde onzekerheid door de mens niet geaccepteerd moet worden

Ook over de relatie tussen dierproeven en 'lifestyleziekten' sprak hij zich niet uit, maar hij wil 'op tijd doordenken'. Anders lopen we achter de nieuwe ethische kwesties aan, vreest Van der Vlies. Een 'genuanceerd'debat is nodig.

Een andere zaak die nader bezien moet worden is of bepaalde niet-menselijke primaten (apen) toch gebruikt mogen worden tegen niet direct levensbedreigende maar zeer invaliderende ziekten als Alzheimer en Parkinson.

Klink kondigde overigens aan dat de beloofde Brede Commissie Dierproeven nog dit jaar tot stand zal komen.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  linda

  De farmaceutische industrie is een van de grootste industrieën van de wereld en hoe meer lifestyle ziektes hoe liever. De bedrijven kunnen veel winst maken door patent aan te vragen op de door hun ontwikkelde medicijnen. Ook op gefokte dieren wordt patent aangevraagd. Hierdoor willen ze niet samenwerken met concurrerende bedrijven. Rondom de vivisectie-laboratoria is een brede industrie opgebouwd. Denk hierbij aan speciale bedrijven voor laboratorium- en fokkooien, proefdierinstrumenten, in- en export van dieren enz. Deze hele industrie zou verloren gaan bij een proefdiervrije wetenschap, investeren in alternatieven vindt men economisch niet interessant. Want het dier op de snijtafel protesteert toch niet. Kijk liever op onderstaande site voor de realistischer informatie:
  http://www.dierproeveninformatie.nl/
  In de VS is er zelfs een certificaat voor medicatie die zonder proefdieren tot stand is gekomen zie:
  http://www.humaneseal.org/
  Dierproeven worden gedaan omdat de meeste onderzoekers te gemakzuchtig en te beperkt zijn om andere methoden te bedenken. Dierproeven zijn in hoge mate onbetrouwbaar, zij remmen zelfs de wetenschap af (!!) doordat men zich vastbijt in resultaten die op mensen niet werken. Dierproeven de wereld uit (wereldwijd sterven 33 dieren per seconde) liever vandaag dan morgen!

Of registreer je om te kunnen reageren.