Home

Achtergrond

Russen waarschuwen voor residu-overtreding

Rusland heeft Nederland deze week in een brief gewezen op nieuwe residuoverschrijdingen voor groente en fruit.

De vrees voor nieuwe sancties groeit daardoor. Onderhandelingen met Rusland over nieuwe controleprocedures lopen vast. Handelskoepel Frugi Venta heeft deze week uit Rusland een lijst met overtredingen ontvangen en die doorgestuurd naar de betreffende leden. Het betreft Nederlands product en import van bedrijven van verschillende grootte.

Rusland heeft Nederland eerder dit jaar een importverbod voor hardfruit in het vooruitzicht gesteld, maar deze opgeschort om een nieuwe controleovereenkomst te sluiten. Die dreiging blijft bestaan.

Extra controle

Frugi Venta heeft de door Rusland genoemde bedrijven geadviseerd extra controlemaatregelen te nemen, om herhaling te voorkomen. “Deze bedrijven hebben de boodschap toch gespannen aangenomen. De protocols die nu worden besproken met Rusland gaan beide om lijsten met exporteurs die bij herhaaldelijk overtreding zelf van de lijst worden geschrapt”, zegt een woordvoerder van Frugi Venta.

De lijst met overtredingen roept wel vraagtekens op. “Het gaat om hele lage gehaltes, waarvan we die nauwelijks in Europese laboratoria kunnen aantonen. Ook zijn er stoffen gevonden die we al tijden niet meer gebruiken.”

Oud voorstel

In de brief maakt Rusland gewag van een oud voorstel uit 2008, wat door Nederland wordt gezien als stap terug. “Ze geven specifiek aan maatregelen te nemen. Het lijkt of ze aansturen op een bilateraal akkoord.”

Volgens de Europese koepel Freshfel ligt het overleg van de Europese Commissie met Rusland vrijwel stil. “Rusland lijkt de boot af te houden”, zegt een woordvoerder. Ook de EU-lidstaten zijn het zelf niet eens over een Europees voorstel.

Als de EU en Rusland niet tot een akkoord komen wil Nederland bilateraal met Rusland tot overeenstemming komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.