Home

Achtergrond 411 x bekeken

Rusland voert meer rundvlees in

Rusland gaat mogelijk in 2010 importquota voor rundvlees verhogen met 100.000 ton tot 550.000 ton. Dat stelt de Russische nationale vleesassociatie, vertegenwoordiger van bijna 90 procent van de vleesveehouders.

Het land gaat de import van varkens- en pluimveevlees juist beperken. De associatie diende voorstellen in om de eigen markt wat meer te beschermen en kreeg daarbij ondersteuning van de ministeries van economie en landbouw. De importquota voor pluimveevlees zou met 100.000 ton worden teruggebracht tot 850.000 ton en voor varkensvlees met 32.000 tot 500.000 ton.

Rusland heeft onder leiding van de meer nationalistische president Vladimir Poetin in 2003 importquota ingevoerd om eigen producenten te helpen. In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de vleesimport met bijna 30 procent tot 957.000 ton. De import van pluimveevlees daalde met 37 procent.

Rusland wil de rundvleesquota verruimen voor specifieke landen. Zo probeert het land minder afhankelijk te zijn van bepaalde grote leveranciers als de Europese Unie. De EU had dit jaar plotseling bijna geen rundvlees beschikbaar voor export.

Vice-premier Victor Zoebkov verklaarde eerder toenemend maatregelen tegen de EU te wensen. Volgens hem maakt de unie zich schuldig aan ongeoorloofde handelspraktijen. Zo zouden Europese afnemers voor een kilo rundvlees €4,50 euro betalen, maar het materiaal voor eenderde in Rusland neerleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.