Home

Achtergrond 194 x bekeken

Rusland: VS blokkeert onze toegang tot de WTO

De Verenigde Staten (VS) blokkeren Russische toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dat heeft een strijdbare president Dmitri Medvedev verklaard, aldus persbureau Ria Novosti. Medvedev deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst van de toonaangevende Valdai discussieclub. De VS stelde vorig jaar toetreding door Rusland ter discussie nadat Georgië de afvallige provincie Zuid-Ossetië innam en Rusland dit met militair geweld beantwoorde.

"Als het Amerikaanse beleid ten opzichte van Russische toetreding niet zo voorzichtig geweest was", begon Medvedev, "of laten we eerlijk zijn, als de VS geen blokkades had opgeworpen, waren we al lang geleden lid geweest."

Rusland verklaarde in juni volkomen onverwachts samen met Wit-Rusland en Kazachstan als een douane-unie toe te willen treden tot de WTO. Volgens Russische media zijn premier Vladimir Poetin en Medvedev het hierover oneens.

Medvedev ontkende dat, en stelde dat beiden modernisering voor ogen hebben, en een opener handelsbeleid. Medvedev wil niet alleen toetreding tot de WTO, maar ook in ieder geval het stopzetten van het Jackson-Vanik amendement uit 1974. Het amendement diende tijdens de Koude Oorlog om de handel met Rusland te bemoeilijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.