Home

Achtergrond 549 x bekeken 4 reacties

Ruim honderd dode kalveren

Het aantal gevallen van bloederziekte bij kalveren in Nederland is gestegen naar meer dan honderd dieren.

Tot juni stond de teller op zes kalveren. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). "De ziekte lijkt niet regiogebonden en komt zowel bij vaars- als stierkalveren voor", zegt Petra Kock van de GD. Ook komt de ziekte op zowel melkveebedrijven als vleesveebedrijven voor.

De oorzaak is volgens Kock nog steeds een raadsel. De GD heeft onder meer gekeken naar de voeding, biestvoorziening en vaccins, zonder eenduidig resultaat. "We vergelijken de omstandigheden op de bedrijven, maar hebben nog geen factoren gezien die op alle bedrijven hetzelfde zijn", aldus Kock. Het is volgens haar van groot belang dat veehouders bij de GD of hun dierenarts melden dat hun kalveren bloederziekte hebben.

Bloederziekte wordt veroorzaakt door een fout in het beenmerg. Er worden niet voldoende nieuwe bloedplaatjes aangemaakt waardoor de stolling wordt gestoord en het kalf sterft .

De ziekte, die tot nu toe in Duitsland en Nederland bij kalveren voorkwam, komt ook in Schotland, Engeland en Wales voor. Dierenartsen in Schotland melden 25 bevestigde gevallen van doodgebloede kalveren, afkomstig van 18 vleesveebedrijven. Onderzoekers daar kennen de oorzaak evenmin; zij denken aan vergiftiging, genetische afwijkingen of bijwerkingen van medicijngebruik. In Wales en Engeland zijn circa 25 gevallen bekend van dieren op melkveebedrijven.

Lees ook: Bloederziekte bij kalveren in Schotland

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Tja Patrick. Mischien houden gentech bedrijven zich niet alleen met planten bezig. Mischien ontsnappen er meer experimentele patogenen uit de high security labs dan ze door hebben of toe willen geven. Mischien is he iets dat door iemand het land in is gebracht onder de schoenen na een vakantie in donker Afrika. Wie het weet mag het zeggen. Met zoveel mischiens is het kort door de bocht om de landbouw meteen maar overal de schuld van te geven.

 • no-profile-image

  melk-meisje

  Volgens mij is dit een van de gevolgen van alle mestregels en voedseltekorten die de moederdieren oplopen zodat zelfs de ontwikkeling van het kalf fouten gaat vertonen, en dus ziekten meebrengt.
  Hoe kan je anders in het beenmerg tekorten krijgen zodat het bloed niet meer compleet word aangemaakt.
  De ijzergehalten zijn tekort of de moederdieren krijgen een vreselijk tekort aan andere mineralen.
  Sinds wij dry-cow mineralen, en voor de melkkoeien imunobase voeren hebben we nog minder ziekte onder de jonggeboren dieren.

  succes

 • no-profile-image

  gj

  Gezien het tijdstip, teveel alcohol zeker?

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit moet toch een pijnlijke constatering zijn voor de sector.
  Wel onderzoek doen, maar niet weten wat het is, zelf de duurbetaalde Wageningse wetenschappers staan voor een raadsel. Dit moet toch een zorgelijk punt zijn, die groei van zoveel ziektes, als acute snot, Q koorts, en nu deze ziekte met EEN FOUT IN HET BEENMERG. Ik zou er acuut een ijzergebrek van krijgen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.