Home

Achtergrond

Rotterdam verklaart hooligans de oorlog

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft donderdag tijdens een gemeenteraadsvergadering de oorlog verklaard aan de hooligans die het feest op Hoek van Holland ernstig verstoorden.

"Wij Rotterdammers zullen dit niet accepteren. En zullen niet rusten totdat we zo veel mogelijk van deze criminele cellen te pakken hebben'', zei Aboutaleb aan het begin van de ingelaste raadsvergadering over het uit de hand gelopen strandfeest. Alle partijen in de raad sloten zich bij de burgervader aan. De PvdA wil dat de politie het 'tuig' dat het strandfeest in Hoek van Holland ernstig verstoorde, stuk voor stuk oppakt en voor de rechter brengt. Peter van Heemst wil dat Aboutaleb kosten noch moeite spaart om "deze mensen van een naam en een adres te voorzien''.

Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam uitte kritiek op de rol van burgemeester Aboutaleb in de hele affaire. Volgens Marco Pastors neemt hij het handhaven van de veiligheid in zijn stad niet helemaal serieus. De voorman van de grootste oppositiepartij is verbaasd dat Aboutaleb niet woedend is geworden, toen bleek dat hij niet was geïnformeerd over signalen dat het dancefeest volledig uit de hand kon lopen. Leefbaar Rotterdam pleit voor vroeg en hard optreden van de politie, temeer daar het niet de eerste keer was dat hooligans de grenzen te buiten gingen.

De VVD benoemde de hooligans die verantwoordelijk waren voor het incident "klootzakken van de ergste soort. Ongeremde hyena's die zich met absurd geweld tegen de politie hebben gekeerd.'' Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde donderdag dat de kogel die de 19-jarig Robby van der Leeden doodde tijdens de rellen op strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus afkomstig was uit een politiewapen. De burgemeester liet weten dat in totaal 21 agenten hebben geschoten tijdens het evenement. Hoeveel schoten er zijn gelost, is nog niet bekend. Volgens Aboutaleb zijn er ook aanwijzingen dat mensen in het publiek wapens in hun bezit hadden. Of zij schoten hebben gelost, is niet duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.