Home

Achtergrond

Rotan wordt schaars

In Nederland is de populariteit wat afgenomen, maar er was een tijd dat in elk huis wel meubels van rotan te vinden waren.

In andere landen is zulk meubilair nog steeds zeer gewild. Het gevolg is dat het in tropische wouden groeiende rotan sterk afneemt. Zonder maatregelen zal de plant zeer schaars worden.

Dat stelt Bui My Binh uit Vietnam, die volgende maand aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar het voorkomen van rotan in haar geboorteland. Volgens de onderzoekster zijn de meest geliefde rotansoorten al bijna verdwenen.

Het is heel moeilijk om rotan te kweken. Vrijwel alle rotan die voor meubels wordt gebruikt komt daarom uit natuurlijk bos. Boeren hebben graag de langste, rechte stammen. Bij het oogsten van die planten beschadigen zij kortere, jonge stammen, die daardoor afsterven.

Ook groeit rotan veel beter en sneller als er niet te vaak wordt gekapt, maar in Vietnam is sprake van overexploitatie. Bui My Binh pleit voor een oogstplan voor de drie populairste rotansoorten. Die zouden slechts eenmaal in 15 jaar mogen worden gekapt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.