Home

Achtergrond

Roemenië wil graag EU-landbouwcommissaris leveren

Roemenië heeft haar zinnen gezet op de post landbouw in de nieuw te vormen Europese Commissie.

Dat meldt het persbureau AgraEurope op basis van uitspraken van Roemeense politiek leiders in de media deze week.

De Roemenen zouden al de steun hebben verworven van een aantal lidstaten waaronder Frankrijk en Polen. De overweging daarbij zou zijn dat Roemenië, met haar grote landbouwsector, zoveel mogelijk zou willen vasthouden aan het huidige EU-landbouwbeleid (GLB). Over het algemeen wordt aangenomen dat het GLB – én het landbouwbudget – de komende jaren zwaar onder druk zal komen te staan.

De huidige landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel, voorstander van verdere hervormingen, heeft nog geen besluit genomen over haar politieke toekomst. Commissievoorzitter José Manual Barroso, door de lidstaten voorgedragen voor een nieuwe termijn, zou de Deense hebben gepolst voor de nieuwe Commissie. Fischer Boel neemt deze maand naar verwachting een beslissing.

Later deze maand spreekt het Europees Parlement zich uit over de kandidatuur van Barroso. Als het Parlement instemt zal daarna de carrousel rond de nieuw te benoemen commissarissen op gang komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.