Home

Achtergrond

Resistentie tegen gerstevergelingsvirus

Onderzoekers van het Duitse Julius Kühn Instituut (JKI) in Braunschweig zijn er in geslaagd gerst resistent te maken tegen het gerstevergelingsvirus.

De resistentie is tot stand gekomen door genetische modificatie.

Het BYDV-virus (Barley Yellow Dwarf Virus, gerstevergelingsvirus) komt veel voor in Europa. Volgens het JKI zijn er geen resistente rassen. "Er bestaan wel virustolerante rassen", meldt het instituut in een publicatie in het vaktijdschrift Theoretical and Applied Genetics. "Deze rassen worden niet ziek en krijgen geen last van vertraagde groei en de typische geelverkleuring van de bladeren. Maar het virus handhaaft zich wel op deze planten, waardoor bladluizen het virus verder kunnen verspreiden. Het virus kan ook andere graansoorten aantasten."

Cultuurgerst

Het JKI heeft een gen ontdekt in de wilde gerstsoort Hordeum bulbosum, dat de wilde plant resistent maakt tegen het virus. Dit gen is ingebracht in cultuurgerst (Hordeum vulgare). Dat was een lastige klus, stelt onderzoeksleider Peter Wehling. "De wilde gerstsoort heeft weinig verwantschap met de cultuurgerst. Daarom moesten we een truc toepassen om het nieuwe gen Ryd4Hb in te kunnen brengen. Het gen geeft een volledige resistentie tegen het gerstevergelingsvirus."

Volgens Wehling blijft het gen stabiel in de gerst. "We kunnen nu gaan kruisen met andere cultuurgerst om eventuele ongewenste eigenschappen die mee zijn gekomen met het gen er weer uit te kruisen."

Het JKI verwacht dat graan steeds meer last krijgt van het gerstevergelingsvirus door de klimaatverandering. "Het virus wordt overgebracht door bladluizen die van warmte houden. Vooral na zachte winters kan het virus flink toeslaan. Voorkomen is alleen mogelijk door de luizen te bestrijden. De nieuwe gentechniek is een duurzamere bestrijdingsmethode."

Of registreer je om te kunnen reageren.