Home

Achtergrond 31 reacties

'Reeks zelfmoorden bij Franse melkveehouders'

In de Franse regio Manche in Normandië hebben de laatste maanden verschillende melkveehouders zelfmoord gepleegd.

"Die zijn waarschijnlijk niet te wijten aan persoonlijke problemen maar aan de grote ongerustheid over de toekomst in verband met de melkcrisis," verklaart Jean-François Legrand, voor de regio lid van de Franse Senaat.

De senator weet van 'verschillende zelfmoorden in mei, juni en in september,' aldus heeft hij verklaard aan het Franse persbureau AFP. "Er is duidelijk sprake van een piek."

De regionale landbouwverzekeraar MSA zegt ook op de hoogte te zijn van zes van dergelijke gevallen. De Manche is één van de belangrijkste melkveegebieden in Frankrijk.

"Zolang als ik in de politiek zit, heb ik nog nooit een zo diepe crisis in de sector meegemaakt," aldus Legrand. Hij verzet zich ook tegen de 'liberale oplossingen' van commissaris Fischer Boel. "Er moet een Europees agentschap komen om vraag en aanbod te reguleren. Melk is geen industrieel product zoals andere producten."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Je weet niet beter

 • no-profile-image

  boer

  Doe toch eens niet zo dramatisch over de dood,we gaan toch allemaal een keer,of zijn jullie allemaal zo bang om dood te gaan? wat een taboe. Doe toch niet zo belangrijk, met een week en iedereen is je alweer vergeten, de wereld draait gewoon door.

 • no-profile-image

  SEV

  Tja, door stress kan het gebeuren dat je als boer of welk ander beroep je ook hebt, de uitweg in de dood zoekt.
  Het blijft vreemd, dat als je als ondernemer met een enorm vermogen vastgelegd in onroerend goed door een gebrek aan contant geld de oplossing van de IJzeren Hein pakt.

 • no-profile-image

  veehouder

  Erg triest. Ook in Duitsland al gebeurd.

 • no-profile-image

  vergeer

  inderdaad melkveehouder uit ov. veel melkveehouders zijn nog te veel gwend aan de hand ophouden.echt ik gun iedereen een goede boterham,maar in de varken en pluimveehouderij kennen we ook geen toeslagen je moet er aan wennen dat je ondernemer bent en net als in het bedrijfsleven zit het soms mee en tegen.kijk maar in de bouw en auto wereld daar gaan ze ook achter elkaar op de fles en daar springt de regering ook niet iedere keer bij.het simpel er is gewoon teveel melk en waar teveel van is brengt niets op.maar het kan snel veranderen ik kwam eerder op de pluimveemarkt in barneveld en als er maar iets tekort was vlogen de prijzen naar boven en leel het nooit meer slecht te worden ,maar als er ook maar iets over was kelderden de prijzen en leek het nooit meer goed te komen.

 • no-profile-image

  arie

  boer miras: denk dat zelfmoord net zo'n laffe daad is als uw reactie, slaat werkelijk nergens op

 • no-profile-image

  gert

  Sommige mensen zien de ernst van de problemen niet,maar dan hoef je nog niet te spotten

 • no-profile-image

  Han

  Het komt blijkbaar dichtbij, dat er nu zoveel aandacht aan wordt besteed. Het verschijnsel zelfdoding in tijden van CRISIS in de landbouw is in Amerika bij de vorige crisis reeds inbeeld gebracht (documentaire) in deze crisis hebben ook de nodige boeren hun familie en bedrijf in de steek gelaten door afscheid te nemen van het aardse, voordat de curator tot liquidatie overging. Moeten wij als boeren niet eens bij ons zelf te rade gaan of wij niet mede schuldig zijn aan deze zelfdoding. Bij het lezen van de reacties bekruipt me het gevoel dat een groot deel van de schrijvers het toch als een afgang ziet, dat het bedrijf om zeep gaat.
  "Boeren mogen niet falen"! Door deze mentaliteit zien deze boeren geen andere weg dan "uitstappen". Blijft hun de vernedering van de roddel bespaart.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Boertje uit koekange wij zijn zielig volk omdat iemand uit de franse senaat iets over een zelfmoordpiek onder franse melkveehouders zegt? wie is er hier echt zielig? trouwens mijn ouders hebben een riante woning en mijn broer nadat hij bij mij uit maatschap is gestapt een riante woonboerderij met land schuldenvrij en wie zit hierdoor tot zijn nek in de schulden?

 • no-profile-image

  boer

  Weet het beter, noord en zuid: je weet volgens mij niet beter!! wie heeft het over zielige boeren ?? spot er maar mee, je hebt niet half door hoe erg het is.

 • no-profile-image

  diny

  Ik vind dat ieder hier zijn zegje mag doen, maar als je alleen maar slecht over de "de boeren" kunt praten heb dan tenmiste wel het lef om je eigen naam en plaats hier te vermelden en niet alleen maar een schuilnaam zoals koetje boer, of weet het beter. Grootte mond opzetten en je verschuilen achter je computer, onder een valse naam! Goh wat zijn we toch grootte jongens zeg!
  Let volgende keer een beetje op je woorden als je hier iets vermeld! En een beetje respect verdienen we toch allemaal wel, denk ik zo!?

 • no-profile-image

  arie

  coorectie, dus wel triest, triest voor de nabestaanden, egoistisch van de persoon zelve

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eindelijk iemand met verstand

 • no-profile-image

  koetje

  Van die 6 gingen er 4 vreemd, en 2 lagen overhoop met de familie. Samen vonden ze dat dit het juiste moment was. Om je dood te lachen......

 • no-profile-image

  boertje

  De meeste koeieboeren, zo niet alle, hebben het bedrijf voor een matsprijs van hun ouders gehad, waardoor broers en zussen altijd het nakijken hadden. Want het bedrijf moest zo nodig in de familie blijven. Deze groep boeren waren in één klap miljonair. Daarnaast hebben deze boeren 25 jaar lang de wind mee gehad, zowel in melkprijs als wat de waardestijging van het ontroerend goed betreft. Nu zit het even iets tegen, ja dit kan gebeuren. Hoewel gemiddeld valt het nog wel mee, want voor deze prijsval is er toch een prijspiek geweest. Alles wordt nu uit de kast gehaald om de publieke opinie te beinvloeden, zelfs de zelfmoordgevallen. Om deze zelfmoordgevallen te gebruiken dat getuigt juist van een enorm gebrek aan respect,c.q. dit is juist hondsbrutaal om dit voor jullie zaak te gebruiken. Jullie zijn erg zielig volk!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Zelfdoding is in en in triest voor nabestaanden maar ook voor slachtoffer.Iemand besluit echt niet alleen om een slechte melkprijs uit het leven te stappen.hier is vaak een jarenlange strijd aan vooraf gegaan,een strijd die meer pijn doet dan gebroken benen,armen of dergelijk,iemand die niet weet wat depresies zijn kan hier absoluut geen oordeel over vellen.Als dan het bedrijf de enige houvast nog is voor zo iemand,kan het idee dat hij dit mischien ook nog verliest de laatste drup wel zijn .enkele reakties hier tonen van geen enkel respect ,als je als familie zoiets meemaakt ga je alles over onderwerp lezen .Als je dan dergelijke reakties moet lezen. triest diep triest.

 • no-profile-image

  Godfried

  Ik ben het volledig eens met Fryske Boer.Depressies zijn hels en als je niet weet hoe dat voelt dan oordeel dan niet over zelfdoding.
  In de agrarische wereld is het bedrijf vaak een verlengstuk van je zelf. Gaat het met het bedrijf slecht dan gaat het met de boer ook slecht. Wordt het te zwaar dan ziet men soms geen andere weg.........
  Denk nu niet dan kan mij niet overkomen.

 • no-profile-image

  al van alles meegemaakt

  Diep en diep triest om zo te reageren. Deze mensen, die hier reageren hebben zeker nog nooit iets van nabij in de familie meegemaakt. Tel de volgende keer eerst eens tot tien, voordat jullie reageren, een beetje meer respect, kom op zeg.

 • no-profile-image

  kalfje

  Waarom doet bijna iedereen toch zo dramatisch over de dood? Misschien krijg je het hierna wel veel beter. Uiteindelijk gaan we toch allemaal een keer dood, so what. Ik moet er niet aan denken om b.v. 100 jaar te worden, al die sleur.

 • no-profile-image

  stiertje

  Van één boer weet ik via, via dat deze man al jarenlang zware depressieve klachten had. Dit is dus de bekende druppel. Hoe erg het ook is, deze mensen die mentaal al zo zwaar heen zijn, die eigenlijk uitbehandeld zijn, voor deze mensen is de kans op genezing nihil. Deze mensen hadden dus door de dokters tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Mensen die al langer met zelfmoordneigingen rondlopen die kun je nu éénmaal geen 24 uur per dag in de gaten houden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Fryske Boer,een ondernemer werkt vandaag bijna altijd met kapitaal van derden(kredietbank). Dat is normaal! En als daar voldoende tegenwaarde is,mogen wij ons geen Zorgen maken!. Dat doet u ook niet toch? Dus niet er tussen uit knijpen!!!. Melkboer,uit Overijsel en Meneer Vergeer, slaan de spijker precies op z'n kop!. Goede en Slechte tijden volgen elkaar op,dat is iets waar normaal gesproken bijna iedere ondernemer, mee te maken krijgt in zijn leven!. Dat mag geen grond zijn om van het leven afscheid te nemen!. Angst en Hopeloosheid zijn altijd al slechte Raadgevers geweest!. M.vr.groet, Piet

 • no-profile-image

  arie

  als al bedrijven overgenomen moesten worden tegen werkelijke waarde hadden we een acute hongersnood, niemand die dit mooie vak dan nog uitoefend, er zijn ook zat veehouders die niet klagen en gewoon de toekomst afwachten, menigeen die hiet loopt te zeiken dat boeren bijna alles voor niets in de schoot hebben gekregen zijn blijkbaar teleurgestelde lieden die ook graag boer hadden willen worden en in het geval zij de overname konden krijgen ook niet zouden zeggen: ik betaal de marktwaarde wel, ken er genoeg die de sprong niet gewaagd hebben en nu zitten te zeiken "had ik alles geweten......"

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Werkelijk ook alles wordt door die zielige koeieboeren in de strijdt gegooid om maar weer verdere overheidssteun af te dwingen. Wat is het volgende bericht? Misschien colectieve zelfdoding? Je lacht je dood.......

 • no-profile-image

  boertje

  Aa Fryske boer: Ik weet zeker dat jij bij de overname niet de marktwaarde heb betaald. Daar ging het verhaal met name over. Het verhaal is erg duidelijk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Iedere ondernemer moet voor zich zelf inschatten of hij of zij het risico van ondernemerschap aan kan. Jongeren moeten hiervan veel meer bewust worden. Niet slagen in de maatschappij is nog veel te veel een taboe. Het kan iedereen overkomen. Kijk maar naar Marco Bosato.

 • no-profile-image

  WJ

  deze anonieme reacties zijn maar trieste uitingen van nog triestere mensen vaak. Iedereen denkt alles te weten en een ander doet het nooit beter als ze zelf..

 • no-profile-image

  w

  zelfmoord is altijd triest, overgens niet nodig bij lage melkprijs, dan ben je geestelijk wel heel zwak.

 • no-profile-image

  boer mieras

  ze plegen zeker zelfmoord omdat ze niet in de grootste mercedes kunnen rijden of hun huis kleiner is dan dat van de buurman (AFGUNST NOEMEN WIJ DAT)

 • no-profile-image

  niet zo

  Zelfmoord is niet triest, het is zeer egoistisch voor de nabestaanden, vooral als de reden is dat er een klein dipje zit in de melkprijs. erg slecht om dit agrument te misbruiken om zo een hogere melkprijs af te dwingen. Misschien dat een cursus omgaan met iets tegenslag beter geweest zou zijn.

 • no-profile-image

  Ton

  Respect en medeleven is het minst wat je als fatsoenlijk mens kunt hebben als mensen in moeilijkheden raken! Dat mensen het niet meer aankunnen komt vaker voor. Maar als het overkomt waar je niets aan kunt doen komt zeer hard aan. Zeker als je weet dat je misbruikt wordt. Het komt vaak het hardste aan bij mensen die er alles voor doen en voor laten en eerst iedereen betalen voordat ze zelf ook maar iets uitgeven! Dat de banken het zover hebben laten komen, komt zeer hard aan. Zij moeten de centen toch bewaken, niet mee onzinnig gooien en zelf graaien! Dit moet terug gedraait worden, een eerlijke verdeling in d marge is pure noodzaak! Daar moet LTO en Schenk maar is voor gaan. En zeker die vrijemarkt ziin gang niet laten gaan. Daar heeft de boer geen vat op!!!!!

 • no-profile-image

  albert van Schip

  Zolang een liter Coca Cola duurder is als een liter melk zit de hele boel goed scheef.
  Zoiets als een dolgedraaide maatschappy.
  Voor élke boer een enorm respect alhoewel
  ik zelf kweker ben.Maar we zyn neven.
  Achter elke zelfmoord zit een drama wat we niet mogen onderschatten.Sterkte.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.