Home

Achtergrond 1319 x bekeken

Red-Holsteins klaar voor een tweede melkronde

Klaas-Jan van Vliet (20) uit het Friese Jirnsum haalt voor zijn vader Marinus roodbonte koeien op voor een tweede melkronde.

Marinus melkt met zijn andere zoon Arie 75 koeien, waaronder een klein aantal zwartbonte koeien. Klaas-Jan studeert nog werktuigbouwkunde en helpt regelmatig mee. Arie heeft de ambitie om in de toekomst de veestapel verder uit te breiden met zwartbonte koeien. Marinus verplaatste in 1990 van Zuid-Holland naar Friesland. Hij volgde het voorbeeld van zijn broer, die in Groningen melkvee houdt. Foto Alex J. de Haan

Jakob Grijpma bewerkt in het Friese Warfstermolen maisstoppels met een cultivator. Afgelopen maandag is de mais geoogst en maandag wil Jakob's vader Jan wintertarwe inzaaien. "De oogst zag er goed uit. De grond is nu wel droog en hard, dus maandag ga ik eerst woelen en dan gelijk zaaien." De Grijpma's bestieren een gemengd bedrijf. Het akkerbouwareaal bedraagt 110 hectare en daarnaast heeft het bedrijf 30 hectare grasland en worden 45 koeien gemolken. Foto Roelof Stroetinga

Melkveehouder Bert Mulder uit Heino heeft de mais in de kuil. Hij is tevreden over de opbrengst van zijn 12,5 hectare Adenso mais. "Het droge­stofgehalte lag volgens de indicator op de hakselaar op zo’n 34 procent, en dat is ideaal", vertelt de veehouder. Hij blikt content terug op het afgelopen groeiseizoen. Nog één keer grasmaaien en er is weer genoeg voer voor zijn 85 melkkoeien. Foto Ruben Meijerink

Bezoekers bekijken de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Spruit. De stal is gebouwd voor 1.152 vleesvarkens en voldoet aan de eisen die in 2013 gaan gelden. Het bedrijf van Mattieu en Tamara Spruit telt behalve vleesvarkens ook melkkoeien. Van de melk van de koeien wordt kaas gemaakt. De nieuwe stal bestaat uit zes afdelingen van 192 vleesvarkens. Per zes dieren is er een vreetplaats. Er zijn schuine putwanden met een rioolsysteem gebouwd. De stal heeft veel licht. De ventilatie is volgens het voergangsysteem. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Eddy Hoiting laat zijn aardappelen rooien met een vierrijige rooier. De akkerbouwer teelt in totaal 240 hectare fabrieksaardappelen. "We hebben een locatie in Borgercompagnie en een in Wildervanksterdallen. Het rooien gaat mooi. De opbrengst ligt rond de 45 ton per hectare. Het gewas heeft last gehad van droogte. Op één perceel is het in het voorjaar erg nat geweest. Daar is slechts 25 ton per hectare geoogst. Over de kwaliteit hebben we niet te klagen." Foto Koos van der Spek

De glastuinbouw wil een mobiliteitscentrum die personeel helpt van bedrijven in financiële problemen. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.