Home

Achtergrond 1 reactie

Rabobank ziet brood in zoetstof uit steviaplant

De Rabobank ziet goede perspectieven voor de zoetstof steviol op de Amerikaanse markt.

In een rapport over stevia zegt de bank een groeiende vraag te verwachten naar de natuurlijke zoetstof, die geen calorieën bevat.
De zoetstof uit de reviaplant is het zogenoemde rebaudioside A (Reb A). De Amerikaanse FDA heeft de stof vorig jaar toegelaten. In Europa loopt een toelatingsprocedure bij de Europese voedselveiligheidsautorititeit Efsa.

De steviaplant is in Paraguay al honderden jaren in gebruik als middel om voeding zoeter te maken. Het chemieconcern DSM heeft de zoetstof uit de plant geïsoleerd.

De Rabobank zegt in het marktrapport dat de markt voor Reb A in de komende vijf jaar in de VS kan oplopen tot 480 miljoen euro.
Reb A zou in combinatie met suiker een alternatieve zoetstof kunnen zijn.

Vooralsnog is de prijs volgens de bank te hoog om echt een concurrent te worden van andere zoetstoffen, zoals maissiroop. Toelating in Europa zou op korte termijn zelfs een prijsverhogend effect kunnen hebben.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Monique Vos

    Ik heb over dit plantje al hele discussies achter de rug met mijn buurvrouw die lid is van "Die Grünen", een politieke partij in Duitsland. Ik laat familie altijd wat voor ons beiden meenemen uit Nederland want Stevia is als zoetstof verboden in Duitsland, en ik geloof ook in andere landen die lid zijn van de E.E.G. Als in december de "Codex Alimentarius" ( zie http://www.codexalimentarius.nl/ ) word ingevoerd, is Stevia dan overal vrij te verkrijgen en als zoetstof toe te passen?????

Of registreer je om te kunnen reageren.