Home

Achtergrond 277 x bekeken

Rabobank wil rol spelen in overleg afzetstructuur

De Rabobank wil in de lopende samenwerkingsgesprek­ken tussen afzetpartijen een rol spelen.

De bank wil gesprekken ondersteunen, maar heeft ook een visie op de toekomst van de afzetstructuur in de tuinbouw.

Dat zei directeur food en agri van de Rabobank Dirk Duijzer op een bijeenkomst van de gemeente Lansingerland over de afzetcrisis. De bank ziet het niet tot haar taak het initiatief te nemen, maar wil deze gesprekken faciliteren. ”We hebben ingangen bij telersvereni­gingen en handelshuizen. Onze onderzoekers kunnen plannen doorrekenen en hebben een schat aan marktinformatie.”

Daarnaast heeft de bank een visie opgesteld over de afzetstruc­tuur. ”We hebben over de afzet nagedacht, maar dat zullen we dan met partijen bespreken.”

Dat de bank een sectorvisie heeft is opmerkelijk. Een gesprek met The Greenery om tot een sec­torvisie te komen mislukte recent. Bundelingsgesprekken tussen af­zetpartijen leverden tot nog toe niet veel op.

Tijdens de telersbijeenkomst kwam de Rabobank diverse keren onder vuur te liggen, omdat de bank oorzaak zou zijn van de hui­dige overproductie. Ook de sale en leaseback-constructie zou te snelle uitbreiding van het kasse­nareaal hebben opgeleverd.

Volgens Duijzer worden nieuw­bouwprojecten met sale en lease­back- constructie gelijkwaardig getoetst aan projecten zonder leaseconstructie. Bij financiële problemen zegt de bank de con­structie te ontmantelen. Dat is al gebeurd bij een aantal bedrijven.

Volgens adviseur Hans Olst­hoorn van accountantskantoor Flynth is niet alleen de Rabobank oorzaak van de schaalvergroting. ”De concurrentie onder banken is belangrijker geweest dan deze fis­cale regeling. Niet alle grote pro­jecten zijn bij de Rabobank tot stand gekomen.” Volgens Duijzer is de regeling op zich onomstre­den. ”Vrijwel alle WKK’s zijn op deze wijze gefinancierd.”

Over de liquiditeitsregeling voor de glastuinbouw zei LTO Noord Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten dat er een rendements­toets aan vast zit om kansrijke bedrijven te selecteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.