Home

Achtergrond 4 reacties

Rabobank: werk samen aan mineralenoverschot

De melkveesector geeft nog onvoldoende aandacht aan het mestdossier.

Dat kan in de periode na 2015 tot problemen leiden. De melkveesector moet samen met andere agrarische sectoren de handen ineen slaan om te komen tot innovaties. Dat stelde Wim Thus, afdelingsdirecteur Landbouw Rabobank Nederland, naar aanleiding van het nieuwe rapport Anders melken, over de toekomst van de melkveehouderij. In het rapport geeft de bank haar visie op de melkveehouderij in de periode tot 2020.

"Organische mest is in principe geld waard, maar toch moeten veehouders nu nog betalen voor de afzet", aldus Thus. "De verschillende landbouwsectoren moeten in de toekomst meer gebruik gaan maken van elkaars kracht. De Rabobank gaat uit van een groei van de melkproductie van ongeveer 11,5 miljard kilo nu, tot 14 miljard kilo in 2020. Dat zorgt voor een bijbehorend mineralenoverschot. Een lagere jongveebezetting en een hogere levensproductie per koe zullen dit effect deels compenseren.

Afzet mineralenoverschot

Uitgaande van een handhaving van de derogatie en een jongveebezetting van zes stuks per tien melkkoeien, is het volgens de Rabobank mogelijk 14.000 kilo melk per hectare te produceren. Uitgaande van een groei van het aantal hectares grond dat in 2020 door de melkveesector in gebruik is tot 940.000 hectare is er ruimte voor de productie van 13 miljard kilo melk.

Conclusie van de bank is dat de sector nog op zoek moet naar de afzet van een mineralenoverschot van één miljard kilo melk. Hiervoor zou 60.000 hectare grond nodig zijn.

Lees ook Rabobank: concurrentiekracht Nederlandse melkveehouder sterk

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizzie

  Ja ja . we moeten nog meer grond zien te krijgen ,Rabo heeft het liefst dat je de grond ook nog financieren moet.

 • no-profile-image

  Leen

  De reacties lezende lijken er nog steeds knuppels te zijn die voor kostprijs willen produceren. WINST lijkt me een minimale vereiste. En in plaats van zorgen te maken over mineralen, lijkt het me zinvoller om het RENDENMENT als prioriteit aan te merken mijnheer Thus.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Als nu de afzet van kunstmest uit de fabriek in de melkveehouderij wordt beperkt en de afzet van het restant van mestvergisting wordt erkend door de EU als kunstmest dan komen we een heel eind. Wellicht is het probleem dan helemaal opgelost in Nederland.

 • no-profile-image

  veeboer

  Leuk bedacht rabobank. Heel goed voor jullie procentjes. Niet voor onze portemonnee. Melken wat de markt vraagt tegen een redelijke vergoeding.
  kostprijs lijkt me een goed idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.