Home

Achtergrond 27 reacties

Rabobank: concurrentiekracht Nederlandse melkveehouder sterk

De concurrentiekracht van de Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie is sterk.

De Nederlandse sector kan op basis van zijn concurrerende kostprijs en het brede assortiment aan producten op termijn profiteren van de marktverruiming. Dat stelde Wim Thus, afdelingsdirecteur Rabobank Nederland, bij de presentatie van het rapport 'Anders melken' over de toekomst van de melkveehouderij. In het rapport geeft de bank haar visie op de periode tot 2020.

Volgens Thus wordt er op het moment teveel gekeken naar de hectiek van de dag. "Het is belangrijker om te kijken naar de periode na 2015", aldus Thus. Ondernemers kunnen volgens de Rabobank nog veel aan hun businessplan sleutelen. De vraag hoe de toekomst in te gaan moet daarbij centraal staan.

De Rabobank verwacht dat de melkproductie zich in de nabije toekomst meer naar het noordwesten van Europa zal verplaatsen. Voor de Nederlandse veehouders zijn er kansen. Onder meer door de goede ketenstructuur, infrastructuur, een goed klimaat en gemotiveerde ondernemers. De melkproductie zal naar verwachting van de Rabobank stijgen van ongeveer 11,5 miljard kilo melk nu naar 14 miljard kilo in 2020. Ook het aantal hectares grond dat door de melkveesector in gebruik is zal volgens de bank na eerst een lichte krimp stijgen van 930.000 hectare naar 940.000 hectare in 2020. Het aantal melkveebedrijven zal komende tien jaar afnemen van 20.000 naar 11.000.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Haal de subsidie weg en zij hebben geen goede kostprijs meer. Ik dacht dat de Rabo dat wel zou beseffen. En die subsidie gaat weg.

 • no-profile-image

  henk

  Wat een opsteker daar kunnen we mee vooruit

 • no-profile-image

  stammie

  Nou Knorrepot je kunt gerust zijn want ik werk niet bij de rabo, hooguit voor de rabo ha ha. En Lizzie zolang er tussen melkveehouders nog zo'n groot verschil zit in kostprijs dan kun je toch moeilijk stellen dat daar niet veel winst meer te halen is, of je moet met je kostprijs al bij de beste 10 % zitten natuurlijk. Maar dan nog er is nog zo veel mogelijk wat betrefd de kostprijs en dat is iets waar je zelf wat aan kunt doen. Wat opbrengst prijs betrefd zie ik niet zo veel mogelijkheden, en dingen die buiten je eigen invloed liggen daar kun je je maar beter niet te druk over maken, hoewel dit natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan is.

 • no-profile-image

  streber

  Het is mooi te horen dat er zo enorm veel stoppers gaan komen in de melkveehouderij want dan is er ook een enorm aanbod aan melkveebedrijven wat gaat komen, krijgen makelaars het enorm druk rabomannetjes!!! En heb ik mooi enorme keus aan bedrijven om bij te kopen, met of eventueel zonder grond(maar dan wel met ruime hinderwet) Enorm goed nieuws voor mij raboman!!!

 • no-profile-image

  boer

  En toen werdt Wim Thus wakker en knipperde met zijn ogen, gelukkig het was toch een natte droom.

 • no-profile-image

  Lizzie

  De Rabo bedoeld eigenlijk : vooral de moed niet laten zakken anders hebben wij GEEN omzet meer

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Ieder jaar stopt 4% van de melveehouders dit is al enkele jaren zo als ik zo die pessimisten onder de veehouders lees zou dit best wel een 10% kunnen worden

 • no-profile-image

  gerrie

  Wordt eens tijd dat de Rabobank zelf de melkput ingaat. Voor anderhalf jaar terug gaven ze nog aan in de boerderij dat grondbezit een luxe was en dat veehouders beter quotum hiervoor konden kopen. Hoezo kijken op langere termijn? Gewoon je boerenverstand gebruiken. Bomen groeien ook niet tot aan de wolken.

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  De komende 10 jaar halveert ongeveer het aantal bedrijven.
  Wat een optimisme bij de rabobank.........

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De bankslaven krijgen nog even een beetje peptalk van dhr Brus, nog harder werken, nog meer lenen , en voor een appel en een ei je produkten weg geven , dan ben je echte ondernemer, een echte vent iin de ogen van de rabobank.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Pietje pietje pietje , ik denk dat elke melkveehouder zich al wel achter de oren heeft gekrabd om de onkosten nog meer te drukken.Ga er maar vanuit dat daar niet veel rek meer zit .De OPBRENGSTEN kant , daar moet wat aan gebeuren ,desnoods een langere melkstaking, groeten

 • no-profile-image

  knorrepot

  @ Stammie

  Ha leuk, de Rabobank reageert ook op haar eigen artikel via medewerkers

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Op lange termijn geen vuiltje aan de lucht,opklaringen en zonneschein!!!. Waar maken wij ons nog druk om???. Nu even een dipje, mischien nog een paar weekje's en het leed is geleden!!!. Toch verdenk ik meneer Thus van iets te veel optimisme,zeker op korte termijn. Verder verwacht de Rabobank dat de melkproductie zich verplaatst naar het noordwesten van Europa!. De profetische uitlatingen vind ik ongeloofwaardig. In 2007 hebben wij ook zoveel mooie profetie-en gehoord en gelezen!!!. Als U mij nu zou vragen; wat denk je daarvan?, eerst zien en dan geloven!. Of; en dat is ook mogelijk, de Rabo wil net als Fortis, onroerend goed bezitter worden!!!. In noordwest Europa!.

 • no-profile-image

  student

  goede ketenstructuur? op dit moment zijn de marges toch redelijk krom verdeeld. lijkt mij dat er dan in de keten toch ergens iets fout zit

 • no-profile-image

  de helft stoppers

  Groot gelijk, melkveehouder uit Overijssel. Het quotum is alleen goed voor de luie boer die het gekregen heeft van zijn familie en voor degene die binnenkort met pensioen gaat. In andere sectoren als varkens en kippen starten nog af en toe goede ondernemers vanuit het niets op !! Voor de buitenwereld wordt de melkveehouderij een besloten bolwerk van oudevandagen die alleen kunnen klagen en vragen.

 • no-profile-image

  stammie

  Valt mij op dat wanneer er mensen in de melkveehouderij een uitspraak doen over de toekomst van de sector dit bijna alleen maar negatieve reacties oproept als we dit met z'n allen nu lekker vohouden durft staks niemand nog een uitspraak te doen en daar worden we ook niet beter van lijkt mij. De heer Tus spreekt gewoon naar eer en geweten een verwachting uit zonder daar bij te vermelden dat hij dit nu een goede of slechte ontwikkeling vind. Laten we blij zijn dat hij zo positief is over de melkveehouderij dan hoeft de opslag ook nog wel wat omlaag want dan is het risicoprofiel van de melkveehouderij dus laag. En piet slingerland als de rabo grootgrondbezitter zou willen worden dan zouden ze nu gewoon de financieringsvoorwaarden niet verruimen of aflossingen tijdelijk stop zetten want dan hebben ze binnen afzienbare tijd heel wat grond.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In grote lijnen heeft Wim Tus van de Rabobank wel gelijk. De melkveehouder kijkt nog te veel naar de waan van de dag. De quotering heeft sterk kostprijs verhogen gewerkt. En is ook niet te handhaven. Het is een mooie regeling geweest voor de gepensioeneerde melkveehouder. Maar voor de jonge ondernemer is het funest.
  Mijn grootste zorg is, dat de politiek de agrarische sector steeds vaken gaat tegenwerken. Dit is gevaarlijker dan de lage melkprijs.

 • no-profile-image

  arie

  1 ding scheelt, voorspellingen komen bijna nooit uit

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Stammie,uit Twente en geachte Melkveehouder,uit Overijssel. Jullie zijn niet bang voor de Toekomst!. Goedzo!,dat getuigd van ondernemerschap,jullie weten wat jullie willen en hebben een doel voor ogen, met het bijpassende kostenplaatje. Goede zaak is dat!. Waarschijnlijk hebben jullie de kosten onder kontrole en geleerd hoe je moet calculeren. Ga zo door, voor jullie komt het goed!. Maar ik hoor ook over melkproducenten die flink gefinancieerd hebben op basis van een melkprijs van 32 cent per kg. of meer!. Die moeten overnieuw berekeningen maken en een nieuw concept ontwikkelen. En misschien een portie van hun land aan de Rabo of iemand anders verkopen. Om de top financiering,(die de kostprijs verhoogt) te verlagen. Natuurlijk blijft er toekomst voor de melkveehouderij,dat is voor mij vanzelfsprekend!!!. Daarom zullen binnen afzienbare tijd de Echte Ondernemers voor de dag komen!,die gaan ook geen distributiecentrum bezetten of melk vernietigen!. Denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De opinie van meneer vd Zanden,is ook realistisch,de actievoerders getuigen daarvan!. Elke melkproducent die zijn huiswerk op orde heeft, is ook niet bang voor de Toekomst. Voor degenen die het nog niet op orde hebben,adviseer ik het op orde te maken. Daarom is het beter te zoeken naar kosten verlagende mogelijkheden,i.p.v. vechten voor een hogere melkprijs die niemand wil geven!.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Lizzie,uit Halle.Natuurlijk hebben al veel melkproducenten achter de oren gekrabbeld.Daar ben ik ook van overtuigd. Toch denk ik samen met Stammie,uit Twente; dat er wat de opbrengstprijs betreft niet veel mogelijkheden zijn!. Meneer Thus denkt ook aan een andere bedrijfsvoering. Dat moet niet altijd groter zijn,ik denk eerder aan efficienter. Elke melkveehouder moet zich de vraag stellen; is er een mogelijkheid om het op een andere manier te doen. Soms kan minder meer zijn, in het Netto Resultaat!. En daar gaat het uiteindelijk om!. Ongetwijfeld zijn er nu melkveehouders die met 80 melkkoeien meer verdienen,dan anderen met 800 melkkoeien!. Actie voeren heb ik niets op tegen, ik geloof ook dat het een paar centje's gebracht heeft,daarvoor hartelijk dank! Cono heeft ook geprotesteerd bij de Superunie!,dat is ook goed zo! Cono weet hoe zij Kaas moeten maken!. Bel Leerdam weet dat ook!. Maar voor beide Zuivelverwerkers geldt dat de bovengrens niet oneindig is!. Voor ons melkproducenten geldt dat ook!,denkt o.g.t. m.vr.groet, Piet

 • no-profile-image

  Jos

  Wim Thus gelooft zijn eigen verhaal nog niet eens! Ik vindt dit beneden pijl! Uit boeren kan in Nederland nog maar ontwikkelen is zeer moeilijk. Als je leest hoeveel landbouwgrond naar natuur moet, krijg je de stuipen op je lijf. Daar is zeer veel geld aan verslonden en nog heel veel geld over de balk gesmeten wordt. Daarom is het heel moeilijk om in Nederland nog uit te breiden. Dit is allang berekend, is niets nieuws, als het melkquotum eraf gaat in 2015, is het heel moeilijk om de kostprijs te halen!

 • no-profile-image

  Oracel

  ??? Sterk..., Er is geen land waar de Boeren zo zwaar gefinancieerd zijn als Nederland.
  Afstanden zijn er niet...
  En zolang bedrijfsovernamen binnen familie zeer gematst word....
  Dus niet voor de vrije waarden kunnen overnemen... is die zogenaamde sterke positie erg fragriel....

 • no-profile-image

  Boer

  Kunnen ze bij de RABO nog wel rekenen?
  Verwachting voor 2020 dat de melkproductie in Nederland stijgt van 11,5 miljard naar 14 miljard liter. En dan zou voor die stijging slechts 10.000 ha grond nodig zijn , zoals dat in het bericht wordt gesuggereerd. Van 930.000 ha nu naar 940.000 in 2020. Mijn rekenmachine komt op 180.00 ha grond die nodig is om die stijgijng van de melkproductie naar 14 miljard liter mogelijk te maken.. De Rabo gaat er zeker van uit dat je 250.000 liter melk op één ha grond kunt produceren. Niet te geloven dat de Rabo een visie publiceert met onderbouwing van cijfers die helemaal niet kloppen. Rekenen blijkt bij de Rabo niet de sterkste kant te zijn. En wanneer de Rabo dezelfde reken fouten maakt bij de kredietverlening aan de boeren, dan ziet het er niet best uit voor de toekomst van de Nederlandse landbouw. Wat mij betreft kan het rapport "Anders melken" rechtstreeks de prullenbak in en mag Wim Thus meteen ontslagen worden.

 • no-profile-image

  verbaasde

  @Boer, met gebroken klompen. Misschien goed om zelf even rekenmachine te pakken. Dit is een stijging van 12.365 naar 14.893 kg. melk per hectare. Dat kan gemiddeld zelfs zonder mestafvoer. Zeker met mineraalzuinig boeren en BEX

 • no-profile-image

  gert

  De derogatie is weer verlengd,de EU heeft vertrouwen in de Nederlandse melkveehouder aldus LTO,dus wat dat betreft is de lucht geklaard,nu de melkprijs nog verhogen

 • no-profile-image

  Demo

  Word met zo,n prijzen iedere dag minder

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.