Home

Achtergrond 445 x bekeken 11 reacties

Rabo verscherpt kredieteis voor nieuwbouw

De Rabobank schroeft bij financiering van nieuwbouw de eisen voor eigen vermogen op naar 25 procent.

De bank wil zo de onstuimige groei van de glasbedrijven aan banden leggen. Voor oogstkredieten hanteert de bank geen landelijke eisen.

”In het verleden werden investeringen voor tientallen miljoenen euro’s gedaan, waarbij het eigen vermogen wel eens 10 procent bedroeg van het totale kapitaal”, zegt een woordvoerder.
Volgens tuinbouwadviseur Peter Koning van Gibo Adviseurs zijn de eisen te doen. ”In het verleden werd een vermogenseis van 30 procent genoemd, maar werd gerekend met 20 procent.”
Naast de eis voor eigen vermogen, moet het bedrijf aan een eis voor verdiensten voldoen. Zo moet het een betalingsmarge (cashflow) halen van 7,5 procent. Dat betekent dat jaarlijks minimaal 7,5 procent van de middelen het bedrijf instroomt. Volgens Koning werd altijd gerekend met 5 procent. Ook een andere adviseur noemt die nieuwe eis van 7,5 procent aanmerkelijk hoger.
Ook wil de Rabobank dat een bedrijf een periode van slechte prijzen van een jaar kan overbruggen. Ook moet een afzetplan worden afgegeven.
Volgens de woordvoerder gaat het om nieuwe eisen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Waarom richten Nederlandse banken geen garantie fonds op voor nederlanse boeren die willen boeren in het buitenland. Er komt een saneringsgolf aan zetten en één van de mogelijkheden is dat die boeren die wel weg willen hun financiering (hypotheek) kunnen meenemen naar het buitenland. Toen ik emigreerde was, en nu nog steeds, het niet mogelijk geld van Nederlandse banken te lenen en te investeren in het buitenland, zonder dat daar een nederlands onderpand tegenover staat.
  Turken kregen toendertijd een oprotpremie maar voor jonge emigrerende ondernemers was, en is, er zelfs nog geen financiering.
  Een garantie fonds zou zo iets kunnen opvangen en ook achterbijvende boeren zouden zoiets kunnen steunen want ze hebben er zelf baat bij

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Dat is een goede analyse Henk. De Rabo stelt dat ze individuele eerlijk zullen beoordelen.Zelf ben ik daar echter in het geheel niet van overtuigd.
  Die bedrijven waarvan ze denken er zonder kleerscheuren vanaf te kunnen komen zullen ze veel eerder laten vallen als die grote schuldknapen waarbij zij er miljoenen bij inschieten...
  Bij jou in de buurt komt toch een herstructurering van de glastuinbouw?? Let maar een heel goed op wie daar straks weer het hoogste woord gaan voeren.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Beste Henk. Jij komt uit een streek met veel chrysantenteelt. Je kunt op de Rabo knetteren maar vergeet de kwekers zelf niet.......In Brakel ligt 9 ha te koop, in het Poederoijen is een gigantisch perceel gekocht door een chrysantenteler etc etc.
  De huidige malaise is mede te danken aan de banken maar vlak vooral ook niet de "rupsjes nooit genoeg kwekers"uit....

 • no-profile-image

  phlip

  Waarom zetten ze de wieringermeerpolder niet onder water goed voor het mileu en voor veel tuinders.De rabo kan zijn verlies bij bos
  declareren.

 • no-profile-image

  tuinder

  Dat is inderdaad slim van de rabobank. Hoe zorgen we ervoor dat onze eigen bedrijven weer winst gaan draaien? Gewoon zorgen dat de "normale" ondernemer voorlopig niet meer groeit!

 • no-profile-image

  henk

  De RAbobank gaat de boel aanscherpen, eerst nog slechtere hypotheken afsluiten dan waar ze in amerika ooit van gehoord hebben. Via sale and leaseback werden de idiootste plannen gerealiseerd. En wat doet de grootste tuinder van nederland dan, ze draaien de gewone kweker de nek om, even de leveranciers laten bloeden, bbz lening pakken,borgstellingsfonds en dan de kweker ophangen. Onder het mom van aanscherpen is er een derportatie van kwekers aan de gang om hun eigen megatoko,s met mega verliezen overeind te houden.
  Dit geldt trouwens ook voor de banken van Bos & co
  Een bom op de wieringermeer en de kantoren van dat zooitje

 • no-profile-image

  henk

  beste edelratte,
  Ik durf inderdaad best toe te geven dat wij ook boter op ons hoofd hebben.
  Alleen waar wij 25 jaar over gedaan hebben om ons bedrijf op te bouwen en echt goede jaren gekend hebben. Is het vrij frustrerend dat wij moeten bloeden voor de cowboys die zoveel vreemd vermogen in ,hun, bedrijf hebben zitten dat de rabo deze gewoon niet kan laten gaan. Wat inhoudt dat als je altijd netjes aan je verplichtingen hebt voldaan en het verschil tussen waarde en hypotheek niet zo heel groot is je toch de kans loopt om opgeknoopt te worden omdat jou bedrijf niet zoveel impact op de stroppenpot heeft. En dat is erg frustrerend

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Dat is verstandig van de Rabo. Maar er is nu een groot probleem!! Daar is de Rabo mede verantwoordelijk voor. Ik heb het idee dat daar vooral de kwekers voor op draaien.
  Het is een feit dat er nu gewoon veel te veel product op de markt is. De enigste manier is dat de aanvoer met 20 a 30 % moet gaan dalen. Gebeurt niet dan zal de totale sector tot op het bot uitgekleed worden. Nu kun je aan de onder kant en aan de boven kant snijden. Probeer de oudste 20 % op een redelijke manier weg te saneren en maak uitbreiding alleen mogelijk als de ondernemer aan kan tonen dat hij een positief rendement kan draaien.. Dus ophouden met een rendement van -8. Positieve zwarte cijfers net als in de gewone industrie.

 • no-profile-image

  verdrietige tuinder

  Dat is slim van de Rabobank, eindelijk de groei aan banden leggen. Dan moeten zij hun kassen met een lease constructie waar de ondernemer 0 % eigen vermogen in heeft zitten maar eens gelijk opdoeken, dan kan iedereen weer een fatsoenlijke boterham verdienen. Wel een beetje laat van de Rabo, maar ja berouw komt na de zonde!!

 • no-profile-image

  gerrit

  Begin zweetdruppeltjes te zien bij Rabo.
  Miljardje Ierland, miljardje Eureka, miljardje scheepvaart, paar miljardjes glastuinbouw. En de grote verrassingen houden ze nog even stil: de Tokkie-hypotheken maar vooral Oost-Europa!!!!

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Nee....Rabo voert geen sectorbeleid, wij kijken naar de individuele ondernemer. Zet de eis op 35% zeker in de glastuinbouw. Hoe pakken we dat aan met de leaseconstructies???????

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.