Home

Achtergrond 642 x bekeken

Rabo: kleinere rol Nederland op wereldmarkt aardappelproducten

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie verliest marktaandeel in de export van ingevroren aardappelproducten.

Vooral Canada en België nemen die positie over op de wereldmarkt. Die conclusie valt te trekken uit de World Potato Map, die de Rabobank deze week heeft gepresenteerd op de aardappelmanifestatie Potato Europe in Emmeloord. De kaart geeft een overzicht van de wereldwijde handelsstromen van aardappelen.

De Nederlandse export is wel gegroeid, zegt Bert-Jan Aling, accountmanager Akkerbouw bij de Rabobank. "In 2007 verkocht de Nederlandse sector ruim 1,2 miljoen ton ingevroren aardappelproduct aan buitenlandse afnemers. In 1997 was dat nog zo’n 1 miljoen ton."
Ondanks de groei heeft Nederland aandeel verloren op de wereldmarkt, constateert Aling. "De positie van Canada en België op de wereldmarkt is veel harder gestegen. Canada exporteert al zo’n 1 miljoen ton en België zit op bijna 900.000 ton."

Volgens Aling zit de Nederlandse productie van consumptieaardappelen op zijn top. "Aardappelen worden al 1 op 3 of 1 op 4 geteeld. Daar zit geen groei in. Feit is wel dat de Nederlandse productie per hectare de hoogste is ter wereld. Dat drukt de kostprijs." Daarnaast constateert Aling een groeiende belangstelling bij akkerbouwers om over te stappen van de teelt van consumptieaardappelen op pootgoed. “Dan kunnen de telers meer toegevoegde waarde realiseren.”

Aling denkt dat de aardappelverwerkende industrie meer zou moeten samenwerken om tegenwicht te bieden aan de voortdurende concentratie van de afnemers van aardappelproducten. "De schaalgrootte van de retail en de fastfoodsector is de laatste jaren veel harder gegroeid dan die van de aardappelverwerkers. Op termijn zal meer samenwerking nodig zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.