Home

Achtergrond 1 reactie

Rabo: kansen voor aardappelen in Zuidoost-Nederland

Boeren in het zuidoosten van Nederland hebben goede mogelijkheden.

Zo luidt de conclusie van Jacques Vroemen van het agrarisch adviesteam van de Rabobank dat gaat over Midden en Zuid-Limburg.
Vroemen liet tijdens de themamiddag aardappelen op proefboerderij Wijnandsrade zien dat er voor de boeren in Midden- en Zuid-Limburg nog steeds hele goede kansen zijn. "Die kansen zitten niet per se in schaalvergroting."

Voor veel boeren met en zonder bedrijfsopvolgers is dit toch een belangrijke vraag. Zeker omdat de prijs van aardappelen eerder dit jaar rond de 5 cent lag. "Nu ligt die rond de 13 cent vanwege de droogte. De sector is gebaat bij een goede prijs voor aardappel, ui en peen", zegt Vroemen.

De boeren in de zaal maken zich met name zorgen dat ze niet tegen de grote bedrijven in de rest van Nederland op kunnen. Dat vindt Vroemen niet terecht. "In Flevoland is veel meer gefinancierd met vreemd vermogen dan in Limburg. Daardoor liggen hier veel meer kansen om het bedrijven te optimaliseren en later uit te breiden."

"Om zeker te zijn dat je het goed doet, moeten boeren ook terugkijken. Het is belangrijk dat ze zeker weten dat ze het aan kunnen. Anders liggen er misschien meer mogelijkheden op het gebied van verbreding of andere nevenactiviteiten", zegt de adviseur.
Vroemen haalt ook nog even de situatie in Amerika aan. "Daar houden de boeren de prijs goed via een telersvereniging. Hier zouden boeren ook moeten kiezen voor omzet en samenwerking. Hoewel dat lastig is omdat hier in verhouding meer akkerbouwers zijn dan in Amerika."

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  Han

  Het idee van de heer Vroemen om de akkerbouwer te laten samenwerken om zo het aanbod te reguleren is mooi. Bij mij komt dan de vraag op, moeten we dit als Nederland alleen doen of als EU of in samenwerking met Oost Europa en Noord Afrika. Afstanden spelen geen rol meer.
  Het volgende punt in zijn betoog is na 2 keer lezen echt de moeite waard. Hij stelt dat door het grote eigenvermogen de boer in Zuid Oost Nederland kan concureren met de grote polder (Rabo) boer en zo ook kan groeien tot Rabo boer. Hij gaat dus voor schaal vergroting, die hij in een eerder deel van zijn betoog als niet noodzakelijk bestempelt.
  Ik vraag me steeds af waarom we aadappels moeten telen, als ze de kosten nauwelijks goed maken. Is het alleen nodig om de export voor de bv Nederland op peil te houden of om de bankleningen op peil te houden?
  Voor mij geldt;"Wil ik piepers telen, zoek dan de vraag markt en niet de aanbod markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.