Home

Achtergrond 197 x bekeken

Rabo: garantieregeling op tijd en voldoende

De 200 miljoen euro voor de garantieregeling voor glastuinders is ruimschoots voldoende om tuinders in nood te helpen.

Dat stelt Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van Rabobank Nederland. Hoeveel tuinders met de regeling zijn geholpen, is volgens Oosthoek niet aan te geven.

"Het is een spannende periode, maar de regeling komt op tijd", aldus Oosthoek. De doorlooptijd van aanvraag tot financiering zal kort zijn, verzekert hij. "Als het een maand duurt, komt het alsnog te laat."

Glastuinders, met de paprika- en tomatentelers voorop, zullen het eerst van zo’n regeling gebruik willen maken denkt hij. Oosthoek benadrukt dat de regeling niet alleen voor glastuinders in bedoeld. "Hij is bestemd voor de hele land- en tuinbouw, maar we verwachten niet dat melkveehouders direct op de stoep staan. Die hebben toch meer zekerheden en grond bijvoorbeeld."

Hoofdlijnen garantieregeling

De hoofdlijnen van de garantieregeling zijn bekend. Bedrijven die in principe gezond zijn maar door de economische crisis geen geld meer kunnen lenen voor werkkapitaal, kunnen een banklening aangaan van minimaal 50.000 euro tot en met maximaal 850.000 euro.

De overheid staat voor 50 procent garant, de bank staat voor de andere helft garant. Het plafond voor de regeling is 200 miljoen euro. De overheid staat maximaal voor 100 miljoen euro garant.

Rabobank en het ministerie van LNV voeren overleg over de uitvoeringsafspraken. Zo moet er onder meer duidelijkheid komen over de aanvraagprocedures. Dienst Regelingen zal de garantieregeling ten uitvoer brengen.

De bank vraagt alleen een garantieregeling aan als het bedrijf toekomst heeft. "Dat zijn bedrijven die nu rode cijfers schrijven, maar ook die in de kern gezond zijn maar door snelle groei ingeteerd zijn op eigen vermogen." Een ondernemer die structureel onder de kostprijs afzet maakt weinig kans.

Rabobank verwacht dat tuinders de lening niet alleen voor plantgoed maar ook voor arbeids- en energiekosten aanwenden.

Lees ook 100 miljoen euro voor garantstelling landbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.