Home

Achtergrond

PvdA vindt koningshuis bijdrage vragen redelijk

De PvdA staat welwillend tegenover voorstellen van de oppositie om het Koninklijk Huis een bijdrage te vragen om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Als van iedereen een bijdrage wordt gevraagd is het volgens fractieleider Mariëttte Hamer van de regeringspartij in de Tweede Kamer "redelijk'' als dat ook van het koningshuis wordt gevraagd.

Dat zei Hamer vandaag tijdens de algemene beschouwingen. Wel benadrukte zij dat eerst de reactie van het kabinet afgewacht moet worden, omdat de begroting van het Koninklijk Huis wel degelijk is gewijzigd. Coalitiegenoot en CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel verweet de oppositie juist populisme en hield de boot af.

PVV-leider Geert Wilders was degene die een bijdrage van het Koninklijk Huis had geopperd. Hij wil dat de toelage van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima met 20 procent wordt gekort, hetzelfde percentage als het kabinet aan bezuinigingsmogelijkheden op de hele begroting zoekt.

Wilders kreeg steun van Femke Halsema (GroenLinks), Agnes Kant (SP), Rita Verdonk (ToN) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Halsema wil dat het Koninklijk Huis ook inkomens- en successiebelasting gaat betalen. Kant pleitte voor het bevriezen van de toelage.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.