Home

Achtergrond

PvdA: kernwapens weg uit Nederland

De PvdA wil dat de Verenigde Staten hun kernwapens op Nederlands grondgebied weghalen.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zal minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag vragen die boodschap namens Nederland over te brengen aan Washington. Van Dam bevestigt berichtgeving daarover donderdag in de Volkskrant en De Telegraaf.

Officieel is nooit bekend gemaakt dat er in het kader van de Nederlandse nucleaire taak binnen de NAVO Amerikaanse kernwapens liggen op de luchtmachtbasis Volkel, maar het is een publiek geheim dat ze er liggen. De wapens zijn er tijdens de Koude Oorlog geplaatst om in het geval van een oorlog tussen het westen en de Sovjet-Unie onder Nederlandse F16's te kunnen hangen.
Van Dam vindt dat Nederland moet inspelen op het pleidooi van president Obama van de VS voor wereldwijde nucleaire ontwapening. Dat kan onder meer door de kernwapens van Volkel weg te halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.