Home

Achtergrond 267 x bekeken 17 reacties

Protest melkveehouders tijdens EU-landbouwraad

Circa duizend melkveehouders, vooral uit België, hebben vandaag in Brussel tegen de lage melkprijs geprotesteerd.

Daar vergaderden de EU-landbouwministers over het zuivelbeleid. De ministers bespraken de analyse van de zuivelmarkt, die de Europese Commissie in juli had gepresenteerd. Daarin stelde de Commissie andermaal dat de lage melkprijs niet is te wijten aan de quotumverruiming, maar vooral aan een afnemende vraag.

De Commissie wilde gisteren van de lidstaten weten of zij die analyse deelden. Daarnaast vroeg ze welke maatregelen de landen voorstaan om de zuivelsector op korte termijn te steunen en om de zuivelketen efficiënter te maken.

Frankrijk en Duitsland hadden aangekondigd met voorstellen te komen om de zuivelmarkt te ’reguleren’. Wat die voorstellen behelzen, was gisteren nog onduidelijk; bij het sluiten van de krant was het onderwerp zuivel nog niet afgerond. De Franse minister Bruno Le Maire sloot tornen aan de quotumafspraken eerder uit.

De koepel Copa-Cogeca pleitte voor inzet van het arsenaal aan marktmaatregelen: interventie, exportsteun, verbreding van de schoolmelkregeling. De Commissie benut die mogelijkheden al.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Hans, helaas ben ik 1 van hen.Misschien loop je op de feiten vooruit.De vraaguitval en de financiele crisis is waarschijnlijk de hoofdoorzaak van de lage prijzen.Er is nog geen besluit genomen.Naar mijn persoonlijke mening moeten de Landbouwministers besluiten,het marktmechanisme van Vraag en Aanbod zijn werk te laten doen!In Europa moeten wij toch een keer door die zure appel heenbijten!Door de Economische crisis wordt geld voor subsidie"s steeds schaarser.Daarom denk ik beter nu dan later.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Klaas uit Staphorst,als het merendeel van de Europese boeren tegen exportsubsidie is.Moeten zij met de huidige situatie tevreden zijn!

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @Hans,
  Hou toch eens op met dat zelfingenomen geleuter over luie melkveehouders. Zolang de varkens en kippenboeren minstens 10-20 uur per week minder werken, dan een melkveehouder.... wil ik dat gezeur van hun niet horen.
  Je kunt stoer doen over jezelf, als varken/kippen boer, of tuinder, maar in die sectoren is al jaren geen bal te verdienen. Vind je het gek dat wij ons verzetten tegen zo'n toekomst.
  Liberalisering heeft alleen maar verliezers onder de boeren, maar jullie zijn te trots om het in te zien, laat staan toe te geven.!!

 • no-profile-image

  Hans

  Inderdaad Piet, als je de reacties leest, kom je inderdaad tot die conclusie, ze weten het niet. Komt puur en alleen omdat de boeren zich alleen maar met de productie op het eigen bedrijf bezig houden.
  Dat is nou wat ik bedoel dat subsidieboeren, luie boeren zijn. Ze hoeven niet achter de kopers van de melk aan. Altijd aan het eind van de maand het melkgeld mooi op de rekening, en als dan zoals nu de prijs laag is en er maar de helft op de rekening binnen komt van wat ze gewend waren weten ze echt niet wat ze moeten doen. Kijken bij hun collega varkens en kippen boer, die altijd met prijsschommelingen te maken hebben, zelfs dat niet. Kom op jongens, een beetje vuur in de kont.

 • no-profile-image

  Klaas

  Aan Hans, Brasil, als ik u was zou ik mij eerst wat beter verdiepen in dit onderwerp! Heel veel Europese melkveehouders zijn absoluut niet eens met dit beleid! Ik denk dat zelfs merendeels van de Europese melkveehouders tegen export subsidie is!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte toekomstige Boerin,geachte Patrick.Ik deel jullie zorgen!!! De toekomst is moeilijk voorspelbaar.Dat is waar!Ook bij de politiek kom je nu radeloosheid tegen.De globalisering heeft positieve, maar ook angst aan jagende ontwikkelingen met zich mee gebracht!We zitten midden in een zware Onweersbui.Persoonlijk denk ik,we moeten afwachten tot die voorbei is.

 • no-profile-image

  Martijn

  At Hans Brasil,

  Volgens mij voer jij hele dagen geen kloten uit en is het jou intentie om iedereen maar zoveel mogelijk af te zeiken! Waar je ook kijkt overal reacties van jou. De meeste mensen hebben zoveel tijd niet om hier constant te reageren! Ben jij soms een uitkeringstrekker die hele dagen toch niks anders te doen heeft??¿¿??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hans, ik denk dat de meeste Melkveehouders niet precies weten hoe de vork in de steel zit.Hoeveel Nederlandse melkproducenten weten dat meer dan 50% van de nederlandse produktie ge exporteerd moet worden.Goed binnen Europa is dat geen probleem,maar op dit moment is het buiten Europa een Groot probleem! Alleen daarom kunnen de Boter,Kaas en Melkpoeder producenten geen hoge prijs betalen.

 • no-profile-image

  Hans

  Wat is't Martijn, kun je dat niet zien? Boeren uit Brasil hebben ook wel is vakantie en als we dan in Nederland zijn steken we onze mening niet onder stoelen of banken. Wij zien de dingen nl vanuit een ander perspectief. Ik zou zeggen kom een keertje kijken. Brasil is veel meer dan alleen maar voetbal vrouwen carnaval en oerwoud.

 • no-profile-image

  Hans

  Als Europa nu weer met een exportsteun komt, maken ze zichzelf finaal ongeloofwaardig. Als de vraag afneemt, kun je het totale quotum daar toch wel aan aanpassen? Hebben die boeren zich allemaal in de schulden gestoken en quotum gekocht om zich in te dekken tegen lage prijzen, zakt de vraag een beetje vanwege de crisis, en blijven ze de verruimde quotum hoeveelheid gewoon doormelken.
  Tja, de Europese boeren zijn mooi in de aap gelogeerd, en nu probeen hun voormannen dat dan maar weer met, jawel, die verfoeilijke subsidies te dumpen bij wie?? juist ja, diegene die er part noch deel aan hebben.
  Ik zou me diep schamen de naam europees melkveehouder te dragen.

 • no-profile-image

  Hans

  Piet wij hebben ook tijden mee gemaakt van 10 cent, ook van 25. Maar als je hoge gond en arbeidskosten probeert te compenseren door veel te hoge investeringen om maar de laatste liter er uit te persen, ja dan ben je nu het eerst aan de beurt als de wind tegen zit, domweg omdat je eigenvermogen situatie op de balans niet goed is. Bank lacht, industrie lacht en de boeren vinden nu dat het door de belasting betaler moet worden opgelost.
  Wat Europa doet, moeten ze zelf weten, maar, of ze doen wel mee, op de wereld markt, of niet. Canada heeft gezegd:"wij doen er niet aan mee, wij doppen zelf onze boontjes" Europese boeren zijn domweg niet in staat om hun ei te leggen.

 • no-profile-image

  Hans

  Nou ja Klaas, hebben julie dan geen lobby?
  Ook al hebben julie een Nederlandse lobby, blijft het nog moeilijk met en LTO, en NMB en Sieta Kempena. Julius Ceasar zou er jaloers van worden met z'n uitspraak VERDEEL EN HEERS

 • no-profile-image

  Toekomstig boerin???

  De melkprijs wordt niet kunstmatig verhoogd!!!!!!
  Brussel gaat niet ingrijpen om de lage melkprijs kunstmatig te verhogen. Frankrijk en Duitsland hadden daarvoor gepleit, maar de andere laden en de EC willen vasthouden aan het beleid om juist minder in te grijpen en meer de markt te laten werken.

  De EC wil hooguit tijdelijk iets doen om de prijs te verhogen. De productie kunstmatig laag houden zoals onder meer Duitsland en Frankrijk willen, gaat de Europese Comissie te ver.

  NL vindt juist net als de EC dat de boeren moeten leren om zelfstandig te opereren op de wereld-melkmarkt. Die koers wordt nu voortgezet.

  Melkveehouders wordt wakker, het interesseert mevrouw verburg helemaal niks wat er met jullie mooie boerderij, koeien en julie families gebeurt. Grijp nu in voor het te laat is.

 • no-profile-image

  Patrick

  1 belangrijk aspect blijf ik niet snappen om een goed beeld te vormen. Wereldmarkt is maar een woord, maar wat is dat nu eigenlijk? Wie zijn de spelers die de zetten maken, zijn het de handelaren, de supermarkten, en wie bepaald de prijs, wat dan een werldmarktprijs is.
  En wie of wat zal invloed hebben op de prijsvorming?
  Het resultaat blijft dat elk land of continent een andere kostprijs heeft, door grond, loon, welzijn of andere kosten en factoren. Ook kan niet anders dat vraag en aanbod altijd zal varieëren. Wat gaan de vragers/handelaren naar melk doen, altijd kopen in het land met de laagste prijs? Ja, dan zal productie en melk productie ook altijd enorm verschillend zijn van het moment van de waan van de dag, zeg maar elke 5 jaar dan in trends. De huidige Europese situatie laat nog steeds haar echte gezicht niet zien. Tuurlijk iedereen wil van de Europese landbouw subsidie af, dat is verouderd, behalve CDA dan, maar wat krijg je er voor terug? Er zal toch een systeem of werking voor terug moeten komen. Als het antwoord marktwerking is, wat ik denk dat Europa, en ook Verburg zal hebben, mag je de echte schrik om het hart gaan slaan. Een paar dingen spelen zeker. Huidig beleid is ook een koude sanering, hoe mooi de woorden ook zijn van politiek of LTO. De coöperaties lijken de opdracht te hebben om de prijs laag te houden, ook om hun eigen beleidt, wat zeker verkeerd is in mentaliteit vol te houden. Hopen op beter weer, zoals een paar centen meer volgende maand is niet goed, en zijn beloftes die niemand kan doen, laat staan waarmaken.
  Schaalvergroting om aan de wereldmarkt mee te doen, zal geen goed argument zijn. Tuurlijk zal de kans op success groter zijn. Maar ben bang dat er meerdere problemen zullen gaan volgen. De huidige maatregelingen op europees niveau zijn bedroefend, ok, reclame maken om afzet te verhogen heeft niets te maken met oplossingen, aangezien dat reclame maken ook ophoudt. Interventies waren en zijn nodig om de prijs niet te laten wegzakken. Maar dat kan ook niet altijd gebeuren. Dumpen van voorraden en derde wereld landen overspoelen met producten is nog steeds asociale "ontwikkelings" hulp. Ook dit zal op termijn niet meer mogelijk zijn en verboden worden. Een 3e wereld land of continent moet ook ontwikkeld worden met een zelfstandige structuur. Dus interventies en reclame maken zonder een nieuw systeelm is onzinnig en geen oplossing. Alles laat zien dat het aantal Europese boeren verlaagd zal worden door verschuivingen in de wereld, bewust of onbewust. Op zich is dat logisch en accepteerbaar, wel pijnlijk, maar in langdurige trends gebeurd dat wel vaker, dus verschuivingen zijn wel mogelijk en moeten altijd mogelijk zijn, in elke sector, onderneming of bedrijftak is die kans altijd aanwezig en zo ook het risico. Wat niet logisch en accepteerbaar is dat als dat gebeurd en volbracht is, er nog steeds geen werkzaam systeem is. Er is alleen maar een woord, wereld markt en wereldprijs. Nog steeds geen duidelijke vorm of inhoud. Ook dat onduidelijke systeem zal te maken hebben met vraag en aanbod, en zal dat beheersbaar moeten maken of hebben. En dat is het volgens mij niet, nog steeds niet, en ook nooit geweest. Lucht dus. Zelfs nu wil de europese markt niet in de aanbod ingrijpen, waarom dan wel, beide zal een vorm van angst zijn, nu dus de angst dat men niet mee kan doen op de wereldmarkt en marktpositie misloopt. Dan zal het een andere vorm hebben, maar nog steeds niet beheersbaar. Ook politiek wil een goedkoop voedselpakket in het algemeen. Voedsel zal niet stijgen voor de consument want dat levert te veel onrust op, inflatie, hyper-infalte en sociale onrust en rellen in dit klimaat. Alles is uitgeleverd aan de woorden hoop en wereldmarkt. Volkomen weinig tot geen fundering en allemaal ijle lucht. Geen systeem, geen invulling in een bredere visie, van welzijn, invulling platteland en transparante naar een hoog kwalitatieve voedselketen. Als het zover is zoals ik bedoel te beschrijven hierboven, zal er ijlings inzicht zijn en komen om voedsel voorziening weer te beschermen, te ontwikkelen en te beheersen op continent niveau, of land niveau afhankelijk van de grote. De huidige werkwijze en visie is niet goed, maar kan verbeterd worden op vele niveaus. Maar wat Europa jullie nu voorspiegeld is volledig niets en is facistisch, omdat het je een slaaf laat zijn onder de embarkelijke juk van de wereldmarkt, wereldmacht en haar multinationals. En Hoop altijd in de toekomst gloort, maar nooit bereikt zal worden omdat het een worst voorhouden is zonder systeem. Tuurlijk zijn melkveehouders lange tijd verwend geweest in het Europese systeem dat, melk maar raak voor een knaak hete, maar ook met de huidige trend zal er geen oplossing zijn en komen, met gevolg ook dus een aftakelende sector. Ook voor de schaalvergroters die overblijven in deze trend zal er geen toekomst zijn.
  Ik weet wel wie de woorden, globalisering en wereldmarkt op de kaart en in de praktijk hebben gebracht in andere sectoren. Tuurlijk zitten er ook voordelen aan, maar het voordeel zit hem uitsluitend bij de handelaren en multinationals. Zo was en is dat ook in het financiële wereld de laatse 50 jaar, En de liberalisering van veel dingen om wereldniveau is vooral in het belang van grote grijpers, mensen die over niets na willen denken dan aleen hun portomonee. Zeg maar de mentaliteit van de bankiers en hedgefunders, wat belastingsvrije paradijzen zijn, allemaal beschermd en niet aan te pakken in een recent verleden. De huidige WAO verhoging naar 67 jaar is een voorbeeld van asociaal denken en een puur facistisch systeem. De bankiers die de problemen veroorzaakten, en vooral dat systeem dat gebruikt is, anglo-sakisch, op geo-poliek warfare niveau met kolonalistie invloeden is de grootse bedreiging nog steeds. Die personen zitten niet achter de tralies, en claimen nog steeds hun miljarden euros, ook al had en heeft het bedrijf het zelf niet verdient, en is het betaald door de belasting betaler. Van de boeren en burgers dus. Dit systeem is het grootste gevaar, en pure uitbuiting voor jullie sector, haar boeren en families. Je zult sterkere vertegenwoordigers en belangenbehartigers moeten hebben en vooruitschuiven. Voor een enkeling uitgezonderd, de meesten zijn te zwak, te ongeschikt en vooral niet bekwaam, maar wel gewillig om marionette te spelen in een poppenkast. De boeren zullen aansluiting moeten vinden met de gewone burgers, en de burgers moeten aansluiting vinden bij de gewone boeren en haar families. Je zult een gezamelijk front moeten vormen, ook al ben je het niet eens op alle fronten. Je hebt wel eengezamelijk doel en dat is gewoon voedsel. Voor de 1 als producent en voor de ander als consument. Verschillen moeten overbrug baar zijn, wel moet de consument volledige aansluiting hebben met de voedselketen en weten waar voedsel voor dient en waarom het geproduceerd wordt. Dat is de belangrijkste taak voor regering, verburg en concorten ipv vergaderen en vergaderen en vergaderen en geen oplossingen hebben? Want de huidige problemen en snelheid van de problemen hadden zij niet voorspeld en zeker niet ingezien, waarom de toekomstige visies en oplossingen zouden zij wel nu goed in zien. dus waarom zoveel vetrouwen in jullei politiek leiders en multinationals. Verhoog die druk op die mensen die verantwoordlijk zijn, zodat ze die eindelijk gaan voelen en gaan dragen. Dienstbaarheid voor een langdurige planeet zou ik ze zeker mee geven om over na te denken. En wie weet komen ze met wijze oplossingen en nieuwe inzichten.

 • no-profile-image

  Hans

  Meneer Ben Tochniegek 'wil je dan toch even fijntjes onder de neus wrijven dat de hele melkveehouderij alleen maar overeind staat omdat het barst van de subsidies, jawel, het zijn de belastingetalers die julie met al je "harde werken" er voor laten opdraaien. En 't is vooral hard werken met melkrobot en automatische voerwagen, een de loonwerker die het landwerk doet (en door de melkveehouder slecht betaald wordt)

 • no-profile-image

  Toekomstige boerin???

  Beste Hans,

  Mag ik je eraan herrineren dat de bedrijven met voermengwagen, robots en loonwerkers vaak gemiddeld 60 of meer koeien melken en nog groter willen groeien. Wij hebben een bedrijf met op het moment 52 melkkoeien, we melken zelf, loonwerker komt hier ook niet en voer halen we nog steeds met de trekker en kuilsnijder. Wat die subsidie's betreft, daar wil elke boer vanaf. Zeg nou eerlijk hoe trots kan je op jezelf zijn als je weet dat je een goed draaiend bedrijf hebt zonder enige subsidies te ontvangen?

 • no-profile-image

  Hans

  Toekomstig boerin, jouw verhaal zit in de woordjes toekomst en boerin. Je zult een keuze moeten maken want m. i. ga je als boerin geen gemakkelijke toekomst tegemoet in Noord Holland. De keuze die je moet maken is ws. of voor familie en kennisen, of voor een duurzaam economisch (zonder subsie) renderend melkvee bedrijf wat in Noord Holland met z'n dure grondprijzen en arbeidskosten niet makkelijk zal worden, en daarom mischien een reden de melk op een andere plek te gaan produceren.
  Of je moet je eigen melk zelf gaan verwerken en vermarkten om op die manier er een waarde aan toe te voegen.
  Ik wens je heel veel sterkte toe en zou je aanraden als je dat kunt om er een half jaar tussenuit te knijpen. Ga kijken in het buitenland en als je dan na de tijd alsnog de beslissing neemt om boerin in Noord Holland te worden dan is dat een beslissing die je zelf afgewogen en genomen hebt en weet je tenmiste van je zelf wat je wilt. Een meid met pit.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.