Home

Achtergrond 180 x bekeken

'Protectionisme bedreigt herstel economie'

De landen van de G20 moeten meer doen om de internationale handel te bevorderen.

Dat stellen de Wereldhandelsorganisatie WTO, de OESO en VN-organisatie UNCTAD in een vandaag gepresenteerd gezamenlijk rapport.

Maatregelen die de eigen economie beschermen tegen internationale concurrentie blijven een belangrijke bedreiging voor het economische herstel, stellen de organisaties. Zij vrezen dat overheden vaker aan de roep om zulke protectionistische maatregelen zullen toegeven als de werkloosheid toeneemt.

"Het gevaar is dat er zo steeds meer zand in de machine van de internationale handel komt, waardoor de terugval van de handel en de investeringen wordt verergerd en het vertrouwen in een vroeg en duurzaam herstel van de wereldeconomie wordt ondermijnd'', aldus de organisaties die de handels- en investeringsmaatregelen van de G20-landen in de afgelopen maanden inventariseerden.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) sloot zich in een reactie bij de waarschuwing aan. "Natuurlijk is de verleiding groot om de eigen werkgelegenheid te beschermen, maar dit mag niet ten koste gaan van banen in het buitenland. Voor een open economie als die van Nederland is internationale handel de motor van economisch herstel. Juist de handel en buitenlandse investeringen zorgen voor nieuwe werkgelegenheid, innovatie en nieuwe afzetmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in binnen- en buitenland.''

Volgens het rapport, dat werd opgesteld voor de G20-top die volgende week in Pittsburgh wordt gehouden, zakt de wereldhandel dit jaar met 10 procent in. Buitenlandse investeringen komen 30 tot 40 procent lager uit dan vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.