Home

Achtergrond 179 x bekeken

Project LTO/NOP aansprakelijkheid bij vleeskuikens

De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP is een project begonnen om meer grip te krijgen op risico’s en aansprakelijkheid van vleeskuikenhouders.

Dat vertelt specialist Pluimveehouderij van ZLTO Hans Fuchs in het vakblad Pluimveehouderij. Aanleiding is de aangepaste ketenaansprakelijkheid die sinds 2005 geldt en waardoor ook de primaire producent aansprakelijk gesteld kan worden bij problemen met een product. LTO en NOP signaleren dat weinig vleeskuikenhouders hier iets mee gedaan hebben. "De nieuwe wetgeving heeft nog niet of nauwelijks geleid tot andere afspraken tussen kuikenhouder en slachterij. Ook hebben weinig vleeskuikenhouders zich op een andere manier ingedekt", constateert Fuchs.

Het project is nog in een oriënterende fase. Na een inventarisatie worden mogelijk leveringsvoorwaarden voor pluimveehouders opgesteld. Dit moet de positie van pluimveehouders versterken. Volgens de nieuwe wetgeving moet een product namelijk altijd een stap voorwaarts en achterwaarts in de keten getraceerd kunnen worden. ”Als vleeskuikenhouder moet je erop voorbereid zijn dat je een probleem dat door de slachterij op jouw bordje wordt gelegd en waar je niet de veroorzaker van bent, rechtmatig kunt doorschuiven naar de leverancier van de grondstof.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.