Home

Achtergrond 211 x bekeken 5 reacties

Prognose: groei in zuivel blijft afnemen in 2010

De groei van de wereldwijde zuivelproductie zal blijven afnemen. Die verwachting spreekt het internationale zuivelonderzoeksinstituut IFCN uit in Kiel.

In IFCN’s zuivelrapport over 2009 staat dat de zuivelproductie in 2008 toenam en in 2009 nog steeds toeneemt, maar dat de omvang van de stijging in 2008 nog 15,6 miljoen ton was en in 2009 naar verwachting minder dan 11 miljoen ton. Voor 2010 verwacht IFCN een matige groei.

Het rapport verschijnt volgende maand, maar het instituut geeft al zijn belangrijke uitkomsten. Het analyseert de kosten van de melkproductie aan de hand van 147 typische melkveebedrijven uit 46 landen. Daaruit komt het beeld naar voren dat de melkproductie vooral in West-Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten fors duurder is dan de productie in andere werelddelen.

Productiekosten

De gemiddelde productiekosten in West-Europa zijn ruim een een kwart hoger dan in Noord-Amerika. Bij een melkprijs van 20 dollar per 100 kilo (circa 15 euro per 100 kilo, wereldmarktprijsniveau begin 2009) kan niet meer dan 2 procent van de wereldwijde zuivelproductie kostendekkend worden geproduceerd. Alleen de productiekosten in Afrika blijven gemiddeld beneden die prijs.

De zuivelcrisis treft wereldwijd circa 150 miljoen boeren en hun gezinnen. De zuivel analyse omvat 605 zuivelbedrijven uit 69 landen.
FrieslandCampina is de nummer vijf als het gaat om aandeel in de wereldproductie, achter Fonterra, Dairy Farmers of America, Nestlé en Dean Foods. De 21 grootste bedrijven hebben samen een marktaandeel van 21 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan lookamp

  alleen de productie kosten in africa zijn kosten dekkend. volgens mij valt het niet mee om van africa een exporterend werelddeel te maken dus komt het er gewoon op neer dat het wereldmarktprijs niveau structureel omhoog moet

 • no-profile-image

  Pieter

  Beste Han, Meshovsk.Als het om transport gaat moet je heel voorzichtig zijn, want hoeveel krachtvoer wordt er geimporteerd om een liter melk te produceren ? Dit is meer dan wat een liter melk weegt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Toch zal vraag en aanbod,de hoofdrol spelen bij de prijsvorming!

 • no-profile-image

  tubbhub

  Nou Pieter als het zo is dat er voor 1 kilo melk meer kilo's krachtvoer nodig zijn, dan kunnen we beter allemaal stoppen.
  Er zal altijd een plek op deze aarde zijn waar iets (liter melk, kilo graan of een ei) het goedkoopst geproduceerd kan worden. Het probleem wordt dan dat dat bepaalde gebied wat zo geodkoop iets kan produceren helemaal niet aan de vraag kan voldoen. Dus is productie op plaatsen waar het duurder is gerechtvaardigd. Maar wij boeren worden toch altijd geconfronteerd met "jullie moeten voor wereldmarktprijs produceren". Blijkbaar snappen heel veel mensen niet dat alle grond nodig is om deze zelfde mensen te laten eten!

 • no-profile-image

  Han

  De conclusie kan zijn, dat de boeren de economie Subsidieren met een te goedkoop voedsel pakket. De oplossing is niet het vangen van subsidie via de staatskas (kost veel bureaucraten) maar een eenvoudige prijsverhoging tot de gemiddelde kosten per gebied (land) gekoppeld aan milieu belasting (footprint) indien transport uit goedkoper gebied naar duurder gebied. Wij als boeren zullen moeten proberen op een acceptabele wijze ons deel van de "koek" binnen te halen, zonder de ander direct en onszelf te schaden. Mijns inziens is het tijd om de indirecte milieu kosten in rekening te brengen, om zo een eerlijker vergelijk te krijgen van de kosten. Nu wordt de milieu belasting door transport, koeling onder weg niet mee genomen in de prijs. Hooguit de al dan niet gesubsidieerde brandstof prijs nodig voor de transport met matig onderhouden schepen bemand met onderbetaalde matige bemanningen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.