Home

Achtergrond 514 x bekeken 4 reacties

Proef naar bermmaaisel als duurzame biomassa

De provincie Groningen en Alterra zijn vandaag begonnen met een proef waarbij ze bermmaaisel testen als duurzaam biomassa.

Er is een groot gebrek aan duurzaam biomassa in Nederland.

Het bermgras gaat samen met dierlijke mest en enkele andere toevoegingen in de vergister om zo biogas op te wekken. Daarnaast blijft er digestaat over dat als potentiële meststof kan worden gebruikt.

Langs de Groningse provinciale wegen groeit jaarlijks 10.000 ton aan gras en andere planten. Nu wordt dat voornamelijk verwerkt tot compost, een klein deel wordt gebruikt als veevoer.

Alterra-onderzoeker Phillip Ehlert heeft vertrouwen in de proef. "Eerder dit jaar is al bij drie wegen een proef gedaan. Daaruit bleek dat bermmaaisel inderdaad kan bijdragen aan de biogasproductie. De berekende potentiële biogasopbrengst is hoger dan die van dierlijke mest. Bovendien blijkt de kwaliteit van het aangevoerde bermmaaisel zo goed te zijn, dat het meeste maaisel geschikt is om te gebruiken als co-vergistingsmateriaal. Uit de vergisting, waarmee deze week wordt begonnen, moet blijken wat de daadwerkelijke waarde van bermmaaisel als co-vergistingsmateriaal is."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Gooi al dat jacobskruiskruid er ook bij door,daar komen we ook niet meer af

 • no-profile-image

  Mij

  Dat mestoverschot is er ja.
  Maar door vergisting kun je toch nog een redelijk goeie prijs vangen voor de energie wat vrijkomt. Daar komt nog eens bij dat bermgras relatief goedkoop is, het heeft geen marktprijs zoals energiemais. Het digestaat wat je overhoud, kun je inderdaad als 'kunstmest' beschouwen, maarja, toch kan er op deze manier nog wat aan de mest verdiend worden.

 • no-profile-image

  mest zat

  Deze 10.000 ton bermmaaisel komt dus bij het al bestaande mestoverschot. Het wordt immers vergist met mest.

 • no-profile-image

  veel betalen

  Maw de boeren moeten alweer het probleem van de overheid/burger oplossen......

Of registreer je om te kunnen reageren.