Home

Achtergrond 9 reacties

Problemen als gevolg van droogte nemen toe

De extreme droogte zorgt voor toenemende problemen.

Niet alleen de aardappeloogst lijdt eronder, ook mais en grasland krijgen te maken met de gevolgen. Dat zeggen adviseurs van DLV Plant en Agrifirm. September stevent af op een van de droogste septembermaanden sinds jaren. In bijna het hele land heeft het amper geregend. In Flevoland worden aardappelen al een week volop beregend omdat ze anders vrijwel niet kunnen worden gerooid. Ook op de Zuid-Hollandse eilanden kunnen aardappelen alleen gerooid worden na beregening. Soms moet er zelfs twee keer beregend worden, zegt akkerbouwadviseur Jeroen Willemse van DLV Plant.

"De harde kluiten in de grond moeten door beregening zacht worden. Wie rooit zonder beregening kan zijn oogst weggooien." In de Veenkoloniën zijn ze begonnen met rooien van zetmeelaardappelen, omdat ze niet meer durven wachten, zegt Roelof Naber van DLV Plant. "De grond is door de droogte als poeder zo zacht. Het zakt door de rooimachines en dat is gevaarlijk voor de kwaliteit, maar we durven niet te wachten op neerslag. Als het straks in één keer hard regenen, is dat nog veel slechter voor de opbrengst."

Ook in de mais zijn er problemen. "In het zuiden en oosten zijn de planten aan het afsterven, terwijl de kolf nog niet is afgerijpt", zegt Jan Hollander van Agrifirm. Ook het grasland groeit bijna niet meer, zegt Hollander. "Maar omdat het de laatste snede is en de vorige sneden wel van goede kwaliteit waren, heeft het geen grote gevolgen."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer mieras

  bij de meeste boeren is het altijd wat of te droog of te nat er is altijd wat te zeiken straks gaat het regenen en dan is het weer niet goed dan kunnen ze weer zeiken over de regen ,en dan beginnen ze weer over de prijzen, en dat de levertijd van de mercedes te lang is

 • no-profile-image

  koetje

  liever een droge nazomer en herfst dan een natte, de koeien lopen nog steeds dag en nacht buiten;dit is de afgelopen jaren wel eens anders geweest.

 • no-profile-image

  Chantal

  Klopt hoor, dat de zeespiegel stijgt en het toch op sommige plaatsen te droog is. Door het broeikaseffect smelten ijskappen en gletsjers (voorraad zoet drinkwater dat zee instroomt). En er komen meer weerextremen: hier te nat, daar te droog. Hier te koud (bij wijze van) daar te heet. Dit zal grote gevolgen hebben voor zowel onze voedselvoorziening als de hoeveelheid drinkwater die we hebben.

  Ik ben geen boer, maar vind het een edel beroep. Ik vind wel dat er hele andere productiewijzen (met normale beloning) moeten komen. Minder methaanuitstoot, minder stikstof, minder landverbruik voor veevoeder. Op naar een duurzame landbouw!

 • no-profile-image

  arend

  nou ik vind een levertijd van 3 maanden op een nieuwe mercedes echt veel te lang,maar het is nog niks vergeleken met de levertijd van mijn nieuwe Fend trekker die ik gekocht heb...

 • no-profile-image

  wim

  Misschien dat als het eens lang extreem droog gaat worden de boer weer eens gewaardeerd gaat worden, en dan bedoel ik met name in de vorm van de prijzen!!!!

 • no-profile-image

  .

  Boer Mieras? Geloof er niks van. Meer boer in de zin van lomperik volgens mij. Er wordt niet gezeikt. Te droog is te droog en als beregenen niet mogelijk is kan dat voor velen vergaande gevolgen hebben. Alles kan nog goed komen, maar de zorgen zijn reëel. Noem het maar gezeik, het zijn mijn woorden niet. Boer Mieras kijkt als een gefrustreerd burgermannetje naar de situatie, gegeven ook zijn Mercedes-opmerking. Leven tussen hoop en vrees over je jaarinkomen c.q. je toekomst is geen pretje en heeft met gezeik al helemaal niet te maken!

 • no-profile-image

  boer

  Het zou niet verkeerd wezen dat de burgers weer een keer honger lijden nee. Maar het probleem is dat velen ook beesten hebben die ook graag hun buikje vol wordt. En voor die vee boeren gaan de voer prijzen dan ook nog weer eens de lucht in terwijl de marges nu al niet zo heel hoog zijn. Dus laat het maar gewoon regenen. Is toch beter aan het eind denk ik. Maar is het niet apart??? De zee spiegel stijgt en op veel plekken is het te droog. Hier in Alberta is het op plekken nog droger dan het was in de dertiger jaren. Zou het niet zo zijn dat als het weer zou gaan regenen, dat de zee spiegel dan ook weer zakt?? Het is tenslotte een kringloop dat water.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  Heb eens gelezen wat ze erin India aan doen....moeten ze hier ook doen.

 • no-profile-image

  van alles

  Ik hoop dat het het hele jaar niet meer regent en dat er weer voedsel tekorten komen en je zult zien dat de prijzen als een komeet omhoog gaan en de levertijden van onze mercedes en fendt zullen tot wel twee jaar oplopen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.