Home

Achtergrond

Prinsjesdag 2009 (Lage BTW)

In de toekomst kunnen ondernemers btw die ze in het buitenland hebben betaald, straks terugvragen via de Nederlandse belastingdienst.

Dit is in de praktijk veel eenvoudiger dan de huidige werkwijze waar bij ieder afzonderlijk land of deelstaat voor de teruggave aangeklopt moest worden.

Daarnaast gaat het verlaagde btw-tarief van 6 procent gelden voor een aantal nieuwe categorieën. Naast deze maatregelen worden twee btw-vrijstellingen aangepast.

Schilder- en stukadoorswerk

Het tijdelijke verlaagde tarief voor schilderen en stukadoren wordt structureel gemaakt en verruimd. Staatssecretaris De Jager versoepelt de voorwaarde: het huis hoeft slechts 2 jaar of ouder te zijn, dit was 15 jaar of ouder. Deze versoepeling treedt al op 15 september 2009 in werking.

Digitale informatie

Steeds meer lesmateriaal verschijnt in digitale vorm. Daarom maakt staatssecretaris De Jager het makkelijker digitale educatieve informatie aan te schaffen. Het btw-tarief op bijvoorbeeld educatieve cd-roms gaat omlaag van 19 naar 6 procent. Ook cursussen op dvd en lesmateriaal op andere fysieke gegevensdragers vallen voortaan onder het verlaagde tarief. Tot dusver was het verlaagde BTW-tarief alleen van toepassing op boeken op schrift. Educatieve content die wordt gedownload valt niet onder dit verlaagde tarief omdat de Europese BTW-richtlijn dit niet mogelijk maakt. Luisterboeken komen wel onder het verlaagde tarief te vallen.

Schoonmaakwerk

Schoonmaakwerk in huis wordt onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent gebracht. Professionele bedrijven krijgen met de btw-verlaging een betere kans op de particuliere markt en de arbeidsmarkt voor huishoudelijk werk wordt gestimuleerd.

Vervoer Vervoer per tuktuk, motor- en fietstaxi wordt aantrekkelijker. Wie hier gebruik van maakt, hoeft voortaan geen 19 maar slechts 6 procent btw te betalen. Hiermee wordt vervoer via deze middelen gelijkgesteld met het vervoer per gewone taxi.

Aanpassing BTW- vrijstelling beroepsonderwijs

De huidige btw-vrijstelling voor het beroepsonderwijs wordt in overeenstemming gebracht met de Europese btw-richtlijn. Dit houdt in dat naast wettelijk geregeld beroepsonderwijs de btw-vrijstelling ook geldt als de beroepsopleiding wordt verstrekt door een erkende instelling die is ingeschreven in het Register Kort Beroepsonderwijs. Erkenning zal plaatsvinden door een onafhankelijk certificeringinstituut.

De btw-vrijstelling voor het verlenen van jeugdzorg wordt uitgebreid. Voortaan zijn commerciële aanbieders van het verlenen van jeugdzorg ook vrijgesteld van btw. In de huidige situatie zijn alleen niet-winstbeogende instellingen vrijgesteld.

Meer informatie: www.minfin.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.