Home

Achtergrond

Prins en prinses vieren feest in New York

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zetten vanaf dinsdag de bloemetjes buiten in New York.

Een week lang zijn ze aanwezig bij festiviteiten om te vieren dat de Nederlanders vierhonderd jaar geleden New York hebben gesticht. De metropool staat van 8 tot en met 13 september bol van de activiteiten om te gedenken dat VOC-kapitein Henry Hudson in september 1609 met zijn schip De Halve Maen bij Manhattan voor anker ging.

Het prinselijk paar heeft meer dan twintig bezoeken op het programma staan. Veel culturele uitstapjes en officiële diners, maar ook mogen ze één avond de oranje verlichting op het Empire State Building ontsteken en (symbolisch) honderdduizend tulpenbollen aanbieden aan de stad. Op woensdag bieden ze de stad het New Amsterdam Pavilion aan, een geschenk van Nederland aan New York. Op 11 september is het even gedaan met de feestelijkheden. Willem-Alexander (42) en Máxima (38) zijn dan onder andere bij een kerkdienst om de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center te herdenken.

Programma

Op dinsdagochtend begint het programma in de haven van Manhattan met een welkomstceremonie op het Amerikaanse vliegdekschip Intrepid. De prins en prinses worden daar welkom geheten door de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Met saluutschoten en de intocht van een kleurrijke vloot Nederlandse schepen gaat de NY400-week officieel van start.

Bij de viering van de 350e verjaardag van New York in 1959 kleurde de stad ook al Oranje. Toen bracht toenmalig prinses Beatrix (destijds 21 jaar) een bezoek aan de voormalige Nederlandse kolonie. In september 1909 werd eveneens uitgebreid aandacht besteed aan de viering van driehonderd jaar Nederlands-Amerikaanse relaties. Koningin Wilhelmina was er toen niet bij omdat prinses Juliana net enkele maanden eerder was geboren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.